FC Twente terug op aarde na harde les op in Leeuwarden

Geplaatst op 28 augustus 2021 door   ·   Geen reacties

LEEUWARDEN/ENSCHEDE – De euforie over het punt dat FC Twente thuis tegen Ajax pakt heeft precies een week geduurd, want vanavond ging het in Leeuwarden tegen SC Cambuur finaal mis. In de Friese hoofdstad won de thuisploeg van trainer Henk de Jong feitelijk kinderlijk eenvoudig met 2-0 van de elf van Twente-trainer Ron Jans. Dat gebeurd op basis van flegma, werkzucht en aanvalskracht. Op de overwinning viel niets aan te merken, want al is Cambuur geen wonderploeg, van dit FC Twente hadden de reserves van Cambuur vermoedelijk óók gewonnen.

Er ging onderweg van de eigen goal naar de vijandelijke goal van alles mis bij de Tukkers. Vooral op het middenveld werd niets afgedwongen en veel weggegeven. Na een slappe hap in de eerste helft moest FC Twente het kort na het begin van de tweede helft met een man minder doen door een veldverwijzing van Luka Ilic. Was er voor de rust al weinig lijn te zien in het Twentse spel, na de rust heersten slapjurk en muurvast in de gelederen van de ploeg uit Enschede.

Van de strijdlust en het geloof in eigen kunnen, zoals dat een week geleden tegen Ajax te zien was, bleek in Leeuwarden niets over. Vooral het ontbreken van geloof in eigen kunnen, krachtdadige strijdlust en gepassioneerd voetbal was bijna triest om te zien. Dat wreekte zich vooral doordat dit juist de succesfactoren in het spel van Cambuur zijn. Dat manifesteerde in de verbindingslijnen.

FC Twente sprokkelde één punt uit drie wedstrijden tot nu toe. Dan kun je wel zeggen dat dit punt tegen het grote Ajax werd behaald, maar daar wordt het niet meer van. SC Cambuur heeft op papier geen sterkere selectie dan FC Twente, maar heeft wel een heilig geloof en gaat er voluit voor. Tikte de bezoekers soms zoek in de combinatie, liet de koppies niet hangen en streed voor elke meter.
Het was vooral aan doelman Lars Unnerstal dat Twente lang in leven bleef, ook al was dat bijkans in comatueuze toestand. Hij redde geregeld, hield de club zo op de been, maar het veldspel werd er niet anders van, laat staan beter. De oliedomme actie van Ilic makt meteen na rust duidelijk dat het in de tweede helft niet beter zou worden. Sterker nog, Cambuur speelde zij overtal keurig uit door twee doelpunten van de ingebrachte Jamie Jacobs.