FC Twente bereikt na verlenging groepsfase Europa League

Geplaatst op 30 augustus 2012 door   ·   1 Reactie

ENSCHEDE – FC Twente heeft, na verlenging, met 4-1 gewonnen van Bursaspor en daarmee de groepsfase van de Europa League bereikt. Robbert Schilder zorgde voor 1-0, maar vlak voor rust maakte Sebastian Pinto gelijk. Na een uur scoorde FC Twente twee keer, via Schilder en Felipe Gutierrez: 3-1. In de verlenging zorgde Leroy Fer voor de beslissing.

De missie van FC Twente was duidelijk, twee keer scoren en niets weggeven, De Tukkers begonnen sterk aan het duel en wisten, net als tijdens de eerste helft vorige week in Bursa, een veldoverwicht te creëren en tot kansen te komen. Al na acht minuten was er een goede mogelijkheid voor Dusan Tadic. Een lange bal bereikte Willem Janssen. Hij gaf door op Tadic die aan een indrukwekkende slalom begon. Na vier verdedigers gepasseerd te zijn, bleek de afronding van mindere kwaliteit en kon Bursaspor-doelman Scott Carson de bal vrij eenvoudig keren.

Halverwege de eerste helft kwam de Twentse voorsprong er alsnog, al was de wijze waarop dat gebeurde wat gelukkig. Een wat ongelukkige handsbal binnen het strafschopgebied werd door scheidsrechter Nicola Rizzoli bestraft met een penalty. Vanaf elf meter schoot Leroy Fer vervolgens raak. Even leek FC Twente door te drukken naar een grotere voorsprong, maar de ploeg zakte vervolgens wat terug en leek af te wachten op het juiste moment. Op slag van rust leidde balverlies van Luc Castaignos een serie fouten in. Stanislav Sestak kon vervolgens voorgeven, waarna Sebastian Pinto de gelijkmaker binnen schoot.

De tweede helft leek het duel gespeeld. Hoewel FC Twente bleef strijden voor een beter resultaat, had het er alle schijn van dat het eerder Bursaspor zou zijn dat FC Twente dat zou scoren. Twee gekke minuten keerden de wedstrijd volledig om. Eerst was er het schot van Robert Schilder, dat buiten bereik van Carson binnen ging. Vlak daarna was het opnieuw raak. Leroy Fer zet goed door, Dusan Tadic zette voor en de ingevallen Felipe Gutierrez zet het stadion op zijn kop.Vanuit een uitzichtloze situatie had FC Twente zich terug geknokt naar in elk geval een verlenging.

Even leek FC Twente Bursaspor helemaal weg te tikken, maar nadat de bevrijdende 4-1 uit bleef, ontstond de twijfel, doordrukken of vasthouden en gokken op verlenging. Omdat de Tukkers degenen waren die tijdens de wedstrijd het meeste gegeven hadden, leek het verstandig toch te proberen voortijdig de beslissing te forceren. In de slotminuten kreeg Michael Basser zijn tweede gele en dus rode kaart vervolgens mocht ook Ertugrul Saglam, de trainer van Bursaspor het stadion verlaten vanwege zijn opmerkingen naar aanleiding van de rode kaart. De resterende tijd om de overtalsituatie te benutten, was te kort v oor FC Twente om te profiteren en dus werd een verlenging noodzakelijk.

In de verlenging gingen beide ploegen daar verder met dat wat ze de gehele wedstrijd al gedaan hadden, FC Twente zocht de aanval, Bursaspor probeerde de tijd vol te spelen en gokte nadrukkelijk op strafschoppen. Al vroeg in de verlenging leek FC Twente te scoren. Uit vrij staande positie schoot Leroy Fer de bal richting doel, maar zijn schot verdween via de onderkant lat uit de doelmond. In het tweede deel van de verlenging tikte FC Twente Bursaspor alsnog helemaal weg. De beloning leek te komen uit de uithaal van Gutierrez, maar opnieuw verdween de bal via de binnenkant van het houtwerk uit het doel. Een vrije trap van Tadic bracht uiteindelijk de bevrijdende en dikverdiende vierde treffer. De vrijstaande Fer schoot zo hard binnen dat Carson ‘m pas zag, toen de bal al achter hem lag.

Daarmee wist FC Twente de 3-1 nederlaag in Bursa definitief om te keren en zijn het de Tukkers die morgen in de koker gaan, wanneer er geloot wordt voor de groepsfase van de Europa League.