Steve McClaren: ‘Het was een memorabele avond’

Geplaatst op 31 augustus 2012 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE –  Steve McClaren (foto) was na afloop van de wedstrijd tegen Bursaspor (4-1 na verlenging) een zeer opgeluchte trainer. Vlak voor de rust kreeg FC Twente een tegendoelpunt. De tussenstand was 1-1 en weinig fans van de club hadden nog hoop voor het bereiken van de groepsfase van de Europa League. Wat deed de ervaren trainer in de rust met zijn elftal? Hoe werd die gigantische teleurstelling opgepakt? ‘Ik zei dat het nu de tijd was om terug te vechten. Nu moest de ploeg karakter tonen. Nu moesten we blijven geloven in succes. Ze waren boos en dat was ik ook en dat was een mooi uitgangspunt om op zoek te gaan naar herstel’, zei McClaren, die genoeg had gezien om deze bijna onmogelijke opdracht waar te maken. ‘Ondanks dat doelpunt had ik gezien dat we kansen konden creëren. Kijk eens hoeveel kansen we in de wedstrijd hebben gehad.’ Daar had de Engelsman gelijk in. In de eerste helft was Twente vier keer dichtbij een doelpunt geweest, de tegenstander twee keer. In de tweede helft was dat 3 om 2 en in de verlenging 8 om 0. ‘Dat het na twee helften 3-1 voor ons was, was een moeilijke situatie, want we moesten verlengen. Maar dat was ook moeilijk voor hen. Moesten ze afwachten en voor de strafschoppen gaan of niet. Wij bleven aanvallen en agressief spelen. En dat leverde veel kansen op en gelukkig ook de 4-1.’
‘Het is een memorabele Europese avond geworden’, zei McClaren. ‘Ik had in de eerste helft het gevoel dat we goed gefocust waren, dat we geconcentreerd waren. Na de rust moesten we terugkomen van die deceptie. Dat deden we. We gingen door, speelden als een team.’ Hij benadrukte de rol van de supporters: ‘Ze gingen maar door met ons aan te moedigen, te steunen. Zij verdienden het ook dat we uiteindelijk succes hadden. En natuurlijk is dit succesje ook belangrijk voor de club.’

Namens Bursaspor voerde assistent Mutlu Topçu het woord, omdat zijn chef Saglam een rode kaart had gekregen. Topçu meldde dat zijn ploeg na de snelle 2-1 en 3-1 in paniek was geraakt. ‘We speelden goed, het zag er goed uit, we wilden een ronde verder, maar toen ging het mis. FC Twente was meer aan de bal’, zei de oud-speler van Besiktas, ‘maar wij speelden bij balbezit goed. Toen het 3-1 was geworden, wilden we de penalty’s afwachten. De scheidsrechter floot behoorlijk in ons nadeel. Hij zal ook geïmponeerd zijn geraakt door de atmosfeer in het stadion, denk ik. Er is nu niets meer aan te doen. We liggen eruit en ik wens FC Twente veel geluk in de Europa League.’