Roda JC – FC Twente 1-2(1-0) – Analyse door Eddy van der Ley

Geplaatst op 30 november 2013 door   ·   Geen reacties

Enschede FC Twente  2013-2014Tim Breukers©foto eric brinkhorst‘Ik vond het mooi dat FC Twente weer eens een uitwedstrijd won. Het was de kunst van het winnen de laatste tijd een beetje kwijt, daarom is het mooi dat ze nu weer eens twee weken achter elkaar de drie punten pakken. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van de ploeg. Het grote verschil met wedstrijden in de afgelopen weken vond ik dat Twente niet terugzakte de tweede helft, maar dat er veel druk naar voren werd gezet.

De eerste helft speelden de gasten erg pover naar mijn mening, ze speelden erg slordig en creëerden amper kansen. Dit kwam mede omdat de Kerkraders verdedigend erg goed stonden. De thuisploeg speelde met veel man achter de bal en voorkwam zo dat Twente tot veel kansen kwam. Ik denk Roda JC-speler Guus Hupperts de gevaarlijkste man op het veld was in de eerste helft, Robbert Schilder had helemaal geen grip op de rechtsbuiten en daarom vond ik het ook een juist besluit om Tim Breukers (foto) in de rust te laten invallen. Omdat Robbert Schilder ook al een gele kaart had ontvangen, vond ik de wissel zeker begrijpelijk. Roda kwam vlak voor rust op voorsprong door Hupperts, maar ik vond dit geen terechte ruststand, een 0-0 tussenstand was een terechte ruststand geweest.

Na rust vond ik Twente veel dominanter spelen dan in de eerste helft. Er zat veel meer geestdrift en overtuiging in de ploeg. De gastheren werden veel onder druk gezet en dat leverde na 69 minuten de meer dan terechte gelijkmaker op, na goed werk van Youness Mohktar maakte spits Luc Castaignos goed af. Ook na dit doelpunt liet Twente zich niet inzakken en ging het opzoek naar de voorsprong, die kwam er tien minuten na de gelijkmaker ook. Via een klutsgoal zette Quincy Promes FC Twente op voorsprong. Doordat Roda JC in de laatste minuut nog de paal raakte kwamen de Enschedeërs goed weg, maar de overwinning was niks op af te dwingen.

Ik benoem Luc Castaignos tot Man van de Wedstrijd. Hij mist wat basistechniek en hij krijgt veel kritiek te voorduren, maar ik vond dat hij gisteren erg goed speelde. Hij was balvast, speelde goed in de kaats en scoorde een goed doelpunt. Ik geef hem ook een ster. Een ster is ook zeker weggelegd voor Quincy Promes, die net als vorige week weer erg belangrijk was. Ik geef als amusementswaarde een 6. Op basis van de tweede helft is een zes wat karig, maar ik vond de eerste helft niet aantrekkelijk genoeg om een zeven te geven.’

Roda JC – FC Twente 1-2(1-0)
Scoreverloop: 39. Hupperts 1-0, 69. Castaignos 1-1, 79. Promes 1-2.

Scheidsrechter: Gozobuyuk
Gele kaarten: Schilder,Gutierrez, Tadic (FC Twente) Luijckx, Kali (Roda JC
Toeschouwers: 13905