Woensdag 8 mei 2024

Coach Jan de Jonge: ‘We moeten voorin scherper zijn’

Geplaatst op 30 november 2013 door   ·   Geen reacties

jongeALMELO – Ook scheidsrechters kunnen in de ene helft heel anders voor de dag komen dan in de andere. Dennis Higler floot voor de rust van de wedstrijd Heracles-FC Utrecht (1-2) uitstekend, na de pauze maakte de arbiter uit Amersfoort cruciale fouten, waarvan de thuisclub een nare smaak in de mond overhield en waarvan de bezoekers dankbaar profiteerden. ‘De gelukkigste heeft gewonnen vandaag, als ik onder andere denk aan wat gevalletjes van handsballen, zei trainer Jan Wouters dan ook na afloop terecht. Twee keer nam Higler een beslissing met echt grote gevolgen. In de 56ste minuut nam Steve de Ridder de bal met de hand mee, waarna Jens Toornstra raak schoot. Daarbij werd de bal van richting veranderd door Bart Schenkeveld. Ruim tien minuten voor tijd werd Rosheuvel in het Utrechtse strafschopgebied onderuit gehaald, maar Higler zag er merkwaardigerwijs geen strafschop in.

Het laat zich raden dat hoofdcoach Jan de Jonge (foto) net als vele andere Heraclieden na afloop een teleurgesteld man was. ‘We hadden afgesproken voor de drie punten te gaan, maar dat is dus mislukt. We hebben verloren, hoewel we best aardig gespeeld hebben. In de eerste helft waren we voetballend wat beter, kwamen we op 1-0 en was er weinig aan de hand. Na de rust viel al gauw de 1-1 en daarover is al veel gezegd in korte tijd’, doelde De Jonge op de reeds genoemde handsbal van De Ridder. ‘Daarna was de overtuiging weg en werd het uiteindelijk een nederlaag en dat is heel teleurstellend, want we hebben hier enorm naartoe geleefd. Maar we zullen voorin nog scherper moeten zijn’, aldus de coach. ‘We hebben voor de rust één kansje
weggegeven. Na de rust waren we dus zeer ongelukkig. Het was hands, ik heb het al een paar keer teruggezien. De vierde man zei het ook. En die tweede goal van Utrecht had nooit mogen vallen. De conclusie is dat we in het eerste uur beter voetbal speelden dan de laatste weken het geval was. Daar zat een goede ontwikkeling in.’

De Jonge vond echter ook dat zijn ploeg beter moet gaan voetballen. Hij had Matthew Amoah als spits laten spelen in plaats van de Duitser Uth vanwege de ervaring van de Ghanees. ‘Dan is het allemaal wat minder broos. Maar we zullen hard moeten blijven trainen’, zei hij. Er zit niets anders op, want de jarenlang zo soliede middenmoter uit Almelo, is intussen lelijk afgezakt op de ranglijst van de eredivisie. ‘Of men hier nu nog vertrouwen heeft in mijn werkwijze? Geen idee. Ik ga gewoon door.’