Maandag 20 mei 2024

NEC – Heracles Almelo 1-2 (1-0) – Analyse door Erik van Rossum

Geplaatst op 30 maart 2014 door   ·   Geen reacties

Quansah Kwame 2012-10-31 375x‘De wedstrijd kende geen al te hoog niveau. Het spel van beide ploegen was zeker niet hoogstaand. Ik vond het knap dat Heracles in de uiterste slotfase nog een overwinning wist binnen te halen. Een gelijkspel was echter een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen geweest.

Vanaf de eerste minuut waren de gasten feller. De Almeloërs probeerden veel druk te zetten en wilden vooruit voetballen. Dit leverde ook enkele kansen op. Vooral Bryan Linssen had Heracles binnen vijf minuten op voorsprong kunnen, misschien wel moeten, zetten. Uit een verre uittrap van Remko Pasveer nam hij de bal fantastisch aan, maar hij stuitte op Dennis Gentenaar. Na twintig minuten voetballen liet Heracles het initiatief een beetje aan NEC over. Dat gebeurde eigenlijk na de openingstreffer van Michael Higdon. Als je het spelbeeld bekeek, was de voorsprong voor NEC misschien niet helemaal terecht te noemen. Toch hadden de Nijmegenaren het duel denk ik wel kunnen beslissen voor rust. Alireza Jahanbaksh kreeg een grote kans om de score te verdubbelen, maar dat liet hij na. Mocht NEC op 2-0 zijn gekomen, dan had het die voorsprong denk ik niet meer weggegeven.

Ik vond dat er op veel posities wel degelijk verschil in kwaliteit zit bij de ploegen. In de aanval bij Heracles bijvoorbeeld, heb je met spelers als Bryan Linssen en Thomas Bruns twee spelers die een bal goed kunnen vasthouden. Daar hebben de aanvallers van NEC veel moeite mee. Ook defensief zijn er wel degelijk verschillen tussen de ploegen. Bart Schenkeveld vind ik een erg goede verdediger, terwijl Lasse Nielsen van NEC wel veel duels wint, maar hij levert ballen ook heel eenvoudig in. Het is voor NEC ook een aderlating als Rens van Eijden niet meedoet. Maar buiten de kwalitatieve verschillen is er ook wel degelijk een verschil in beleving. Heracles straalde dit duel veel meer uit dan NEC. Dat was bijvoorbeeld goed te zien bij Ryan Koolwijk en Kwame Quansah. Quansah (foto) valt nooit zo op, maar speelde erg goed. Hij beleeft een wedstrijd veel meer dan bijvoorbeeld Ryan Koolwijk. Dat is bij NEC sowieso nogal een probleem. De ploeg straalt weinig beleving en vertrouwen uit.

Bryan Linssen was naar mijn mening de Man of the Match. Hij verdient ook een ster, net als Thomas Bruns en Oussama Tannane die ik beiden een sterke wedstrijd vond spelen.’

NEC – Heracles Almelo 1-2 (1-0)