Zaterdag 13 juli 2024
Twentesport

De klassieker

Geplaatst op 26 oktober 2018 door   ·   1 Reactie

De moeder der klassiekers is volgens velen Ajax tegen Feyenoord. Over de stelligheid van deze stelling begint twijfel te ontstaan. Doet Feyenoord de komende jaren nog wel mee om de prijzen, in mijn ogen een absolute voorwaarde voor een klassieker. Tradities zijn mooi, maar het moet natuurlijk wel ergens om gaan.

Ik ben een Feyenoord-supporter, maar vooral een realist en dat houdt voor mij in dat Feyenoord vanmiddag normaal gesproken een pak slaag krijgt. Het zal dan wel niet zo erg worden als in een grijs verleden tegen PSV, maar als Ajax met minimaal drie doelpunten verschil gaat winnen is dit voor mij niet echt een verrassing, wel een grote teleurstelling. Natuurlijk hoop ik op een wonder, maar ik ben nu eenmaal niet gelovig, dus daar moet ik het niet zoeken. Ajax heeft meer kwaliteit in huis en dat is ook heel logisch te verklaren, de club heeft meer geld te besteden en staat er bovendien financieel heel erg goed voor. Als je geld in kas hebt, kun je de toppers behouden en zo nodig snel een slag slaan. Een luxe positie dus en dat is op dit moment helaas de realiteit.

Ajax is op papier beter dan Feyenoord en gaat dus normaal gesproken deze wedstrijd met twee vingers in de neus winnen. De ploeg heeft zelfvertrouwen opgedaan na de winst op Benfica en hoewel Feyenoord dit ontkent, is dit zelfvertrouwen bij de Rotterdammers echt een heel stuk minder. Het enige dat de club overblijft is knokken vanaf het eerste fluitsignaal en dat mag je ook minimaal verwachten van je club. PSV, de club die ongeslagen bovenaan aan de ranglijst staat, werd afgelopen week nog volledig weggespeeld door Tottenham Hotspur, maar uiteindelijk werd het toch nog een gelijkspel. Ook dat is voetbal en niet altijd wint dus de betere ploeg. Dat is geen wonder, dat is voetbal en dit maakt dit spelletje juist zo mooi. Overigens staat PSV bij het schrijven van deze column (zaterdagavond 22.45 uur) nog steeds ongeslagen bovenaan en heeft aan het begin van de klassieker al acht punten voorsprong op Ajax en maar liefst tien punten op Feyenoord! De spanning in de competitie zit dan ook onderin en helaas niet bovenin.

Als Feyenoord structureel bovenin mee wil blijven doen is het van levensbelang dat er over de plannen voor een nieuwe Kuip snel een beslissing wordt genomen. Er moet meer geld worden gegenereerd om de strijd met Ajax en PSV echt aan te gaan en minimaal een plek bij de eerste drie vast te houden. We hebben in Nederland dan wel een Mickey Mouse-competitie, maar lager dan een plek bij de eerste drie moet Feyenoord niet zakken en daar zullen ze de komende jaren de handen meer dan vol aan hebben.

Nee, ik geloof niet in wonderen, maar in voetbal is als gezegd alles mogelijk. Dat is de strohalm waar ik mij als supporter aan het begin van deze klassieker aan vastklamp. Of moet een echte supporter altijd van winst uitgaan, zelfs tegen beter weten in? Nee, dat hoeft wat mij betreft dus niet, maar dat er in Rotterdam wat moet gebeuren staat voor mij als een paal boven water.

Ik hoop op een mooie klassieker, Ajax heeft tegen Benfica laten zien waartoe het in staat is, nu is het aan Feyenoord om te laten zien dat de beste club niet altijd en automatisch wint. Jammer dat de enige echte klassieker zijn glans wat heeft verloren, het blijft voor mij echter wel de wedstrijd die je als supporter beslist niet wilt verliezen. Hand in hand voor Feyenoord één.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jeroen says:

    Man Chris hou toch op met je Feyenoord adoratie! We wonen in Twente, we hebben hier ook mooie clubs in het betaalde voetbal. Ik hekel de lieden die van Limburgse-, Twentse-, Friese- of Groningsekomaf zijn en in de Kuip of Arena zitten te juichen. Steun je eigen regionale clubs die we hier hebben, ze kunnen elke steun als regiogenoot hard gebruiken! Geluk zoekers zijn het en ‘bij de winnaars willen horen’ gedrag. Daar doe jij Chris leuk aan mee, hier op een Twentse sport site! Alsof Ajax, Feyenoord en PSV bij de landelijke media al niet genoeg aandacht krijgen. Als Feyenoord de komende jaren zo door blijft gaan, dan is het niet meer de top drie, maar top twee. Dan is ook Feyenoord een gewoon modale eredivisieclub en kan ze zo maar eens op nummer 10 of 11 eindigen. Zo bijzonder is Feyenoord de afgelopen twee seizoenen ook niet geweest.
Archief