Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

Fuck de Fusie – Chris Walraven

Geplaatst op 6 april 2016 door   ·   2 Reacties

Chris Walraven - 375 - 254 Als kannibaal op sportgebied volg ik natuurlijk ook de diverse voetbalverenigingen en met name in mijn eigen gemeente.In volstrekt willekeurige volgorde: DOS’37, DETO, Vroomhoopse Boys,  Sportlust, Voorwaarts en Den Ham. De hoogst spelende club is op dit moment DOS’37 in de hoofdklasse C. Vorig jaar kwamen zowel DOS’37, als DETO  en Vroomhoopse Boys nog samen uit in de eerste klasse en zij hebben ervoor gezorgd dat het begrip plaatselijke derby weer nieuw leven werd ingeblazen.  Mooi om deze gezonde rivaliteit tussen deze clubs van dichtbij mee te maken en te luisteren naar fanatieke supporters. Vooral de historie en de roots van de twee clubs uit Vriezenveen, geworteld in het West- en Oosteinde, leverde mooie verhalen op. Ik heb door schade en schande inmiddels geleerd dat je in deze gesprekken het F-woord beslist niet mag gebruiken. Nee, ik doel hier niet op het woord Fuck, hoewel je daar in Vriezenveen zeker ook geen vrienden mee maakt, maar op het woord Fusie. Dat laatste woord is echt onbespreekbaar in de gesprekken met supporters van beide clubs en de enkele keer dat ik hierover begon werd ik plotseling anders en wat meewarig aangekeken. Ik voelde mij plotseling weer echt die westerling die er werkelijk niets van snapt, hoewel ik al bijna veertig jaar in deze omgeving woon en dat gevoel al heel lang kwijt was.

DOS’37 heeft het heel moeilijk om zich te handhaven in de hoofdklasse maar dat geldt voor meer ploegen, waaronder ook SVZW. Hoewel deze laatste ploeg meer ijzers in het vuur heeft en bezig is met een soort Houdini-act door ook mee te doen in de strijd om de derde periodetitel. De condities waaronder deze strijd plaatsvindt zijn echter toch wat gewijzigd, want de club uit Wierden heeft voor de laatste cruciale wedstrijden plotseling de beschikking gekregen over een aantal nieuwe spelers. Kun je tijdens deze strijd om te overleven de spelregels dan zo maar veranderen, kun je in deze fase van de strijd zomaar spelers toevoegen aan je selectie?  Ja, reglementair is dit mogelijk, want deze spelers zijn allemaal afkomstig van WKE, de club uit Emmen die kort geleden failliet werd verklaard. In zo’n situatie mag je dus deze spelers vastleggen en ook direct inzetten. Je kunt ook niet zeggen dat dit oneerlijk is, want de regels staan dit toe. Het snelle en adequate handelen van Freddy Nijhof is volkomen reglementair en daarom ook zeker niet onsportief. De toekomst zal uitwijzen of dit de redding voor SVZW gaat betekenen en mogelijk ten koste zal gaan van de club uit Vriezenveen. Ik hoop het niet, maar aan de andere kant: volgend seizoen weer zesplaatselijke derby’s heeft zeker ook zijn mooie kanten.  De bal blijft echter rond, want DOS’37 won afgelopen zaterdag met grote cijfers van SVZW. Het is nog niet beslist.

Ik vind wel dat de regels voor het overnemen van voetballers aangepast moeten worden, want hoe je het ook bekijkt het zorgt voor andere sportieve verhoudingen binnen het speelveld, waarmee je met elkaar de competitie bent begonnen. De verschillen veroorzaakt door blessures, schorsingen en vormverlies zorgen naar mijn mening voor voldoende aanpassingen gedurende een seizoen. Dat clubs gedurende het seizoen plotseling een nieuwe lading spelers in kunnen zetten, moet dan ook niet kunnen en daar zou de KNVB wat aan moeten doen.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (2)

 1. Herman Haverkort says:

  Misschien de volgende keer wat aandacht besteden aan die verenigingen welke echt amateur clubs zijn.

  • Chris Walraven says:

   Beste Herman,

   Deze column ging totaal niet over de kwalificatie amateur, sterker nog het woord amateur komt in deze column helemaal niet voor. Ik heb het over voetbalverenigingen. Overigens is er beslist een verschil tussen verenigingen over de manier hoe zij invulling geven aan het begrip amateur, maar dat is een vrije keuze die de verenigingen helemaal zelf kunnen en mogen maken. Ook hiervoor heeft de KNVB regels opgesteld die door de clubs nagekomen dienen te worden. Ik vind dit niet direct een onderwerp voor mijn column, maar respecteer de keuze die Sportlust hierover maakt zeker.
Archief