Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

Het is toch kerst

Geplaatst op 29 december 2014 door   ·   1 Reactie

Zo rond kerst kijk ik altijd graag naar Kroamschudd’n in Mariaparochie, de Twentse versie van het kerstverhaal geschreven door Herman Finkers. Maar dit jaar was het niet nodig. Ik beleefde er zelf een.

Het was kerstmiddag 2014. In Hengelo liepen de kroegen vol, maar ik zat in Utrecht. De stad waar ik 15 jaar woonde ging ik achter me laten. Mijn leven in een kartonnen doos.

Ik wachtte. Het verhuisbedrijf zou om 1 uur ‘s middags arriveren, maar ze waren verlaat. Pas om half 6 stonden Halid en Nerwin voor mijn deur. Twee Bosniërs. Twee klerenkasten. Mannen met een woest uiterlijk en spierballen waar Badr Hari jaloers op zou zijn. ‘We zijn moslim, dus voor ons is het geen probleem om op kerstavond te werken’ stelde Halid me gerust.

Op kerstavond verhuizen naar je geboortestreek. Symbolisch is het wel. We sjouwden tot de bus vol was. De deur dicht. We kropen met z’n drieën in de bus, ik mocht tussen mijn nieuwe vrienden in.

Op de snelweg besloten we een kerstig maal te nuttigen bij de McDonalds. Een blonde vrouw met twee klerenkasten op kerstavond bij de gouden M. Men keek me vragend aan. Ik glimlachte terug. Misschien was dit wel mijn mooiste kerstmaal ooit.

Aangekomen in het pikkedonker van m’n kribbe in Twente, werd ‘mijn leven’ uit de bus gehaald. Een paar dozen en wat stoelen. Een magere oogst van 15 jaar verzamelen. Het was inmiddels 11 uur ‘s avonds. De verhuisvrienden moesten nog terug richting Rotterdam. Ze zwaaiden.

Al mijn spullen waren weer terug in m’n nieuwe stal op de oude grond; het Twentse platteland. Of nou ja, alles? Want m’n geld en pinpassen waren zoek. Ik had ze in de bus laten liggen. Het was al bijna middernacht toen ik mijn vrienden belde: ‘Sorry, mijn portemonnee ligt nog in de bus’. ‘Oh geen probleem’, antwoordde Halid. ‘Ik breng hem morgen wel even terug. Het is toch kerst.’

Het is toch kerst. Deze man besloot om op eerste kerstdag van de ene kant van Nederland naar de andere kant van het land te rijden, enkel en alleen om mijn portemonnee terug te brengen. Als dat geen kerstgedachte is?

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. jan medendorp says:

    ik had het ook voor je gedaan 🙂
Archief