Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

Applaus

Geplaatst op 18 augustus 2014 door   ·   1 Reactie

Graag vraag ik vanaf deze plek een virtueel applaus voor het bestuur van de Ronde van Twente. Zaterdagmorgen reden de beste nieuwelingen van Nederland (jongens van 15/16 jaar) in de dreven rond Enter hun wedstrijd op een selectief heuvelachtig parcours met een lengte van 71 km, ’s middags deden 170 junioren (17/18) – bijna volwassen wielrenners dus – over ruim 130 km. Het werd een zware wedstrijd. De mannen moesten oa een wolkbreuk en veel harde zijwind trotseren, waardoor in de eerste aflevering van deze ronde meteen de sterksten overbleven.  Slechts 49 renners haalden de eindstreep. Niels Boele en Jim Lindenburg waren prima winnaars. U zult binnenkort meer horen over deze klasbakken.

Ik mocht de beide wedstrijden van nabij volgen en met mij vele honderden wielerliefhebbers. . Ik vraag dus een speciaal applaus voor de organisatie. Waarom?
Ten eerste omdat de eerste aflevering meteen geslaagd genoemd mag worden. Zeker honderd vrijwilligers waren actief, de politie was tevreden en wat ook niet onbelangrijk is, beide wedstrijden waren van hoog niveau. Ten tweede omdat de regio een dergelijke wedstrijd verdient. Jaarlijks brengt Twente vooral via de drie verenigingen OWC, Zwaluwen en CC’75 veel goede jonge renners voort in deze twee categorieën. Maar deze jongens konden zich nooit voor eigen publiek eens meten met de concurrenten uit de rest van het land. Die leemte in de nationale wielerkalender is opgevuld.
Ten derde: het bestuur van deze ronde bestond vooral uit oud-renners zoals Hans Boom, Herman Snoeijink, Hennie Kuiper, Joost Postuma, Tonnie Kroeze en Harrie Middeljans. Ex-kampioenen doen wat terug voor de sport. Ze staken de koppen bij elkaar en hun nekken uit. Mooi. Zo hoort het. Zo hou je de zaak aan de gang in deze grote tak van sport die in deze regio altijd talloze kampioenen voortgebracht heeft. Nogmaals hulde voor hen!

De heren hadden wel wat meer publiciteit verwacht voor deze mooie primeur. Dat knelde, ik hoorde en merkte het van alle kanten. Ze stelden me vragen daarover. Ik kon niet anders zeggen en constateren dat ze gelijk hadden, dat dit evenement van nationaal niveau meer ruchtbaarheid had verdiend in de kranten en op de radio/tv van de streek. Misschien volgend jaar. Zoiets moet wellicht even indalen bij degenen die erover gaan. Dat zal het zijn.

PS Elders op TwenteSport.com vindt u een verslag van de beide wedstrijden.

Delen is sportief

Reacties (1)

 1. Manfred van Rhee says:

  Beelden van de wedstrijden zijn terug te zien via youtube.

  Video Pure Energie Tour – Ronde van Twente Nieuwelingen 16-08-2014 winst voor Niels Boele

  http://youtu.be/B3vt1QyVTZI

  Video Pure Energie Tour – Ronde van Twente Junioren 16-08-2014 winst voor Jim Lindenburg

  http://youtu.be/Mx9qLamFGrg

  Met vriendelijke groet,
  Manfred van Rhee
Archief