Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

Middelmaat

Geplaatst op 11 augustus 2014 door   ·   Geen reacties

De competitie is van start gegaan. De eerste prognoses zijn gemaakt. Afgelopen vrijdag nog belde een Belgische collega. Hij wilde weten wie volgens mij de eerste drie van de nieuwe competitie in de eredivisie gaan zijn in mei 2015 en ook of FC Twente in mijn ogen een kampioenskandidaat is. Ik doe aan deze voorspellingen niet mee, althans niet voor de eerste september. Het blijft immers in de topsport een onverdraaglijk fenomeen dat je nog spelers mag kopen en verkopen, terwijl het seizoen al aan de gang is.

Voor FC Twente en Heracles, onze regionale vertegenwoordigers in het nationale topvoetbal, is het overigens maar goed ook dat er nog wat ingekocht zou kunnen worden. De beide ploegen, zo was ook overduidelijk te zien tijdens de eerste wedstrijd, hebben een middelmatige selectie. Steeds weer de betere spelers verkopen leidt vanzelf tot verschraling.
Wat FC Twente nog kan doen, terwijl de club bij de KNVB aan de ketting ligt, is onzeker. Voorzitter Joop en zijn mannen gebruiken het geïnde transfergeld voor het overgrote deel om gaten te vullen in de begroting van het vorige en volgende jaar. Zonder Tadic, Promes, Gutiérrez en Brama (en binnenkort Bengtsson en Castaignos?) blijft er daardoor een halfbakken selectie over met als grootste gemis een spelmaker en een doelpuntenmaker. Daar staat tegenover dat aankoop Mokotjo een absolute aanwinst is. ‘Wij leiden op voor het buitenland’, zei hoofdtrainer Alfred Schreuder afgelopen weekend. Hoe lang blijft deze Mokotjo nog Twentenaar? Eén seizoen waarschijnlijk. Dan kan er strik om richting een voetballand waar ze met miljoenen smijten.

Ik ben benieuwd hoe de selectie eruit ziet op 1 september aanstaande. Gaan we weer met veel plezier en vol verwachting naar de Veste? FC Twente heeft vanaf 2007 zeven vette jaren gekend met oa een titel, twee tweede, een derde en een vierde plaats, een beker, nog een bekerfinale en twee Johan Cruyff-schalen. Gezien het feit dat de club die volgend jaar 50 jaar bestaat, onder curatele staat van de KNVB en het imago daardoor sterk afbrokkelt, is de veronderstelling dat nu de spreekwoordelijke zeven magere jaren zijn aangebroken, niet onlogisch. Kampioenskandidaat? Nee dus. Voorlopig niet.

Heracles is met het stadion aan het verbouwen, maar zal ook nog wat aan het basiselftal moeten sleutelen. Ook de Almeloërs hebben een schromelijk tekort aan spelers die een doelpunt kunnen scoren. Alleen linksbuiten Linssen is een speler die weet wat afdrukken is, als hij wordt aangespeeld in het strafschopgebied. Tukker Wout Weghorst (vorig seizoen nog wisselspeler bij Emmen) en Kangaskollka (is zelden fit) lijken het probleem niet op te lossen. De leiding van de club kocht deze zomer vooral routiniers in, maar vergat een spits aan te schaffen. Ik ben benieuwd of de ervaren mannen (Sibum, Zomer, Cziommer, Fledderus) de ploeg bij de hand kunnen nemen richting middenmoot eredivisie. Dat moet kunnen, zeker als er nog een scorende spits bij komt.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief