Dinsdag 12 november 2019
Twentesport

Almaz Ayana hoopt zich in Hengelo te plaatsen voor Rio

Geplaatst op 23 juni 2016 door   ·   Geen reacties

almaz-ayanaHENGELO – Almaz Ayana, de regerend wereldkampioen op de vijf kilometer bij de vrouwen, gaat zich komende woensdag proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio tijdens de tweede editie van de FBK 10.000 Challenge in Hengelo.

De 24-jarige Ayana steekt in blakende vorm. Begin juni liep zij in Rome de beste wereldseizoenprestatie op de vijf kilometer, 14:12.59, slechts een seconde boven het wereldrecord van Tirunesh Dibaba.

Tijdens de Olymoische Spelen in Rio wil zij in september goud veroveren op zowel de vijf als de tien kilometer. Om zich te kwalificeren moet zij zich scharen bij de beste drie Ethiopische loopsters in Hengelo en een tijd lopen onder 32:15.00.

Net als vorig jaar staat de FBK 10.000 Challenge in Hengelo in het teken van trials (kwalificatiewedstrijden) van de Ethiopische atletiekbond. Voor de deelnemers is deze wedstrijd hèt moment om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat betekent ook dat er schema’s gelopen worden, die de lopers ruim binnen de kwalificatie-eisen van 28:00.00 (mannen) en 32:15.00 (vrouwen) moeten brengen.

De wedstrijd is volgende week woensdag gratis te aanschouwen, met om acht uur de start van de tien kilometer voor vrouwen en om kwart voor negen; het stadion aan de Kuipersdijk te Hengelo opent om zeven uur de poorten.

Op de baan in Hengelo zijn vijf wereldrecords verbroken en de snelste vijf kilometer voor mannen ooit staat nog altijd op naam van Kenenisa Bekele. Hij liep dit wereldrecord op 31 mei 2004 tijdens de FBK-Games.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief