Zaterdag 18 januari 2020
Twentesport

Smit over Oranje: ‘We hebben collectief gefaald’

Geplaatst op 26 maart 2016 door   ·   Geen reacties

Waterpoloster Yasemin SmitNIJVERDAL/GOUDA – Zeer tegen de verwachting in zal het vrouwenwaterpoloteam van Oranje deze zomer niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio. Door het verlies in de kwartfinale van het OKT tegen Spanje heeft het team van aanvoerder Yasemin Smit van de Nijverdalse club Het Ravijn zich niet weten te kwalificeren.

Winst in de kwartfinale voor eigen publiek in Gouda zou automatisch kwalificatie hebben betekend en voor Oranje; het was ook de laatste mogelijkheid.

‘We waren niet goed genoeg vandaag en we liepen constant achter de feiten aan’, aldus Smit na afloop tegenover de NOS. ‘Als je er niet staat, als het erop aankomt, dan is dat heel erg zuur, maar goed, we hebben als team gefaald.’

Ook de Twentse speelsters Lieke Klaassen en Marloes Nijhuis maakten deel uit van Oranje én deelden na afloop in de wanhoop en in het ongeloof.

Smit verklaarde nog niet te weten of ze zelf conclusies trekt uit het falen van het team en of ze, ook omdat ze al zolang meedoet, overweegt te stoppen als speelster van de nationale ploeg. De teleurstelling droop tussen de waterdruppels van haar gezicht.

Smit is een coryfee die er in 2008 al bij was tijdens de Spelen van Peking die de waterpolovrouwen van Nederland en dus ook Smit plus toenmalig international Marieke van der Ham uit Almelo een gouden plak opleverden. Nadien behoorde Oranje vrijwel continu tot de wereldtop, en speelde de ploeg tal van eindtoernooien, al ging het vaak op het nippertje mis, onder meer vier jaar geleden tijdens de Spelen in Londen.

Het zou en moest dus komende zomer gebeuren tijdens de Spelen in Rio. De wedstrijd tegen Spanje was daarom van immens belang, maar werd een blamage vanwege een offday.

Oranje begon tegen Spanje dramatisch slecht en stond vrij snel met 4-1 achter. Het slappe begin en de gapende kloof kwam de ploeg niet meer te boven, mede door relatief veel tijdstraffen. Even gloorde er hoop toen het team mede door stuwend werk van Smit terug wist te komen tot 8-7, maar daar herpakten de Spaanse vrouwen zich en ze scoorden nog drie keer: 10-7.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief