Donderdag 23 mei 2024
Twentesport

Stoere Dolman maakt indruk op jury

Geplaatst op 3 april 2012 door   ·   Geen reacties

SAASVELD – De vierjarige schimmelhengst Dolman werd maandagavond de onbetwiste winnaar van het vrijspringen in Saasveld. De nakomeling van Colman (x Royal Bravour x Libero H x Candyboy) overtuigde de juryleden Willem Greve en Cor Loeffen op alle fronten en scoorde behalve een acht voor de galop vijf keer het cijfer 8,5 voor achtereenvolgens techniek, bascule, vermogen, afdruk en algemene indruk. Dat leverde Dolman een vorstelijk eindtotaal op van 50,5 punt, wat de overige 21 paarden in de finale te machtig was.

Amazone Lieselot Boll mocht met Dolman, eigendom van haar vader en de heer Simons uit Lanaken, na afloop in de haar zo vertrouwde Ankerhal in Saasveld de ereronde maken met de overallkampioen van de avond. Dolman is een product van fokker Enting uit Zuidveld.

De op een na beste was de driejarige Ecanto J (v. Canturano x Verdi x Heartbreaker x Indorado). De bruine hengst werd gewaardeerd met bijna alleen achten en hoger, maar moest in de galop tevreden zijn met een zeven. Het totaal van 48,5 was wel voldoende om bij de driejarigen de zege binnen te halen.

In Saasveld presenteerde de organiserende Rijpaarden Fokvereniging twaalf paarden van de jaargang 2008 en nog eens tien van een jaartje later. In de eerste categorie was de tweede plaats voor de bruine hengst Da Vinci -S (v. Van Gogh x Acord II x Rotschild x Siegfried), die werd voorgesteld door Jonne Bossink en gefokt werd door de heer Schellekens uit Haaren. Da Vinci was goed voor 46 punten, een half puntje meer dan nummer drie Dollar Girl H. De bruine merrie (v. Numero x Lux Z x Libero H x Voltaire), ‘voor de fun’ aangemeld voor het vrijspringen, werd gefokt door Stoeterij De Wiemselbach.

Bij de tien driejarige paarden eindigde de bruine merrie Belarina (v. Cardenio x Calido I x Leonid x Caletto II) als tweede met 48 punten. Ze werd gevolgd door E. Brown Sugar, de bruine merrie van Contender (x Quidam de Revel x Acord II x Landgraf I) met 47,5 punt.

Willem Greve was zeer te spreken over het niveau dat hij en Cor Loeffen in de finale mochten beoordelen. “Dolman is een heel stoer beest met veel macht, dat vanaf de eerste sprong overtuigde. Bij de beste driejarige, Ecanto, hadden we aan het begin even wat twijfels. Maar die begon extreem te springen en bleef dat goed doen.”

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief