Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Berber

Geplaatst op 4 januari 2011 door   ·   Geen reacties
Dinsdag 04 januari 2011

In een heel klein zaakje in Istanbul warm ik mijn handen bij een potkachel. Zo’n gitzwarte die het vertrek nog met kolen moet verwarmen. Op de potkachel staat een theepot waaruit de welbekende appeltjesgeur opstijgt. In de hoek ligt rotzooi. Ik kijk naar de andere hoeken, ook daar ligt de grond bezaaid met spullen. Hout, oud ijzer. Op een stoel wordt een man geschoren met een vlijmscherp mes. De berber – een Turkse kapper- gaat bijna liefdevol te werk. De geur van kolen, appeltjesthee en iets wat lijkt op Old Spice geeft me het gevoel dat ik een reis met een tijdmachine heb gemaakt, in plaats van met een airbus van Lufthansa.

Op een oude leren bank ligt een vergeelde krant. Zou die krant net als het decor gedateerd zijn in de 18e eeuw? Ik kijk naar de datum, maar die komt overeen met de dag van vandaag. Toch niet zo gezond zo’n kolenkachel. Het vergeelt hier binnen wel heel vlug.De berber praat wat tegen de lucht. Hij richt zijn woorden niet tot mij of iemand anders in zijn zaakje. Totdat hij via de spiegel opmerkt dat ik kijk naar een enorme foto van Mark van Bommel in de Turkse krant. Enthousiast begint hij: ‘Holland. Van Bommel to Galatasary’. Hij heeft plots een glimlach van zijn ene naar zijn andere oor. Ik frons. PSV wilde Van Bommel toch inlijven? Zou hij dan toch zijn jaar bij Bayern niet afmaken? Maar het enthousiasme van de berber is zo groot, en de foto in de krant zo enorm, dat mijn twijfel wegsijpelt. De tijdreis naar Istanbul heeft mijn kennis van de transfermarkt vast vertroebeld. Ik heb een nieuwfeit gemist. Dus feliciteer de Turkse kapper met de komst van de Nederlandse topvoetballer naar zijn land. Hij glundert. 

Zou de theepot nog steeds zo gemoedelijk op de kolenkachel staan nu -na de speculaties in de Turkse media-bekend werd dat Van Bommel zijn jaar in Duitsland toch afmaakt en Galatasary forse concurrentie heeft van Wolfsburg, PSV, of een Engelse club? De berber neemt nog een nipje van zijn appeltjesthee, praat wat tegen de lucht en gaat nét iets minder liefdevol aan het werk. Misschien deze zomer. En hij gooit nog wat kolen in de kachel.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief