Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Dakar

Geplaatst op 31 december 2017 door   ·   1 Reactie

Er staan in 2018 minder deelnemers aan de start van de Dakar Rally en ook het aantal Nederlanders is behoorlijk teruggelopen, met name bij de trucks. Geen Gerard de Rooy dit jaar en dat is bij de organisatie ASO hard aangekomen, ook omdat Gerard wel meedoet aan de directe concurrent, een rally in Afrika met de finish in Dakar. Maar ik wil het eigenlijk niet hebben over de mensen die niet meedoen, maar over de mensen die wel meedoen en speciaal de deelnemers die hun roots hebben in Twente of hier woonachtig zijn en/of zakelijke belangen hebben in onze regio.

Bij de motoren ontkom ik dan natuurlijk niet aan Mirjam Pol uit Borne, de enige vrouwelijke deelnemer uit Nederland en ik mocht van heel nabij haar debuut in de Dakar meemaken. Wat een kanjer en wat een doorzettingsvermogen liet zij toen al zien. Mooi dat zij er, na een flink aantal jaren, weer in geslaagd is haar budget rond te krijgen. Bij de Quads is Bastiaan Nijen Twilhaar, geboren in Vriezenveen, een vaste deelnemer die altijd goed mee kan komen met de toppers in deze klasse. Bij de auto’s zien we een aantal deelnemers uit Twente en het zijn ook deelnemers die zeker voor een Top Tien-klassering gaan. Erik Wevers en Peter van Merksteijn houden de eer van onze regio in deze klasse hoog. Bij de trucks is het helaas alleen Gert Huzink die namens Twente de strijd met de Russen van Kamaz aan zal gaan.

De reden voor het afnemen van het aantal deelnemers aan deze Dakar Rally 2018 valt volgens mij niet zo moeilijk te raden. Buiten de absurd hoge kosten voor deelname, transport en verblijf komen er nog veel meer kosten bij kijken. Het opbouwen van een rallyauto of racetruck loopt in de honderdduizenden euro’s en het is nog maar de vraag of en hoe je voertuig terugkomt. Er worden elk jaar weer voertuigen noodgedwongen achtergelaten in de woestijn of andere onherbergzame gebieden en je kunt je er lastig tegen verzekeren. Ook de wel heel lange verbindingsetappes en de veel voorkomende neutralisaties en afgelastingen van etappes zijn niet echt populair. Het is nog steeds de zwaarste rally ter wereld, maar het wordt wel steeds meer een feestje voor de happy view.

Maar er zijn nog wel behoorlijke verschillen, verschillen die wel degelijk grote invloed kunnen hebben op de prestaties van mens en machine. De rijders van de fabrieksteams hoeven slechts zo snel mogelijk van start tot finish te rijden en vervolgens de verbindingsetappes af te leggen en kunnen daarna gaan rusten en dat is meestal zelfs in een hotel, bovendien worden ze voor deze prestaties heel goed betaald. Ook is het mogelijk je in te kopen in een semi-fabrieksteam om deze rally te rijden, maar dan spreek je over bedragen waar je een knap huis voor kunt kopen, zeker in onze regio. Erik Wevers, Peter van Merksteijn, maar ook Bernhard ten Brinke uit Zeddam, zijn financieel in staat van deze mogelijkheden gebruik te maken. De meeste rijders moeten echter niet alleen uit eigen zak of uit sponsoring de kosten ophoesten, maar daarnaast ook nog zelf (mee)sleutelen en vervolgens in een tentje slapen te midden van alle herrie en gebrul van motoren in het bivak. Ja, er zal dus altijd wel verschil blijven, maar aan de andere kant als deze fabrieksteams niet deelnemen is het snel over en uit met deze rally, want zij zorgen natuurlijk wel voor de noodzakelijke extra publiciteit. De monteurs hebben echter in deze rally met afstand de zwaarste opgave, zij moeten niet alleen ook de grote afstanden van bivak naar bivak overbruggen, maar daarna vaak nog tot diep in de nacht sleutelen om de voertuigen weer gereed te krijgen voor de volgende etappe. Ik hoop dat het weer een mooi spektakel wordt.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jeroen says:

    Wat een aandacht voor een ‘ sport’ van dikdoenerij en waarvan de pasterigheid van afstraald. Er wordt gereden in een werelddeel waar de meeste mensen in armoede leven. Kerels (dat zijn het meestal) stop al dat geld wat jullie daar aan deze ‘ sport’ lopen te verspillen in de landen waar een groot deel van de bevolking amper te eten heeft en geen dak boven hun hoofd. Alle beetjes helpen ook al is het slechts een druppel op een gloeiende plaat. Die stinkende motoren en trucks dragen ook niet bij aan een schoner milieu daar in die landen. Laten we die rotzooi in Europa houden, hier hebben we nog de mogelijkheid die troep ba de race zelf op te ruimen. Daar blijft het gewoon liggen en kijkt niemand er naar!
Archief