Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

De 24 uur van Vjenne

Geplaatst op 25 juni 2017 door   ·   1 Reactie

Vorige week heb ik de 24 uur van Le Mans via de TV gevolgd en afgelopen vrijdag was ik zelf bij de start van een evenement dat ook 24 uur zou gaan duren. Op het terrein van de Vjenneruiters in Vriezenveen werd een marathon georganiseerd en als er 1.300 personen in de vorm van een estafette 24 uur gaan lopen, kun je natuurlijk best spreken van een sportieve gebeurtenis. De deelnemers waren verdeeld over 53 ploegen en het startschot werd gegeven door burgemeester Annelies van der Kolk van Twenterand.

Dat deelnemers 24 uur allemaal een doel voor ogen hebben is gebruikelijk, maar in de meeste gevallen is dat vooral winnen. Bij dit evenement had men een ander doel en dat was zo veel mogelijk publiciteit en geld te vergaren voor de bestrijding van een ziekte, die nog steeds te veel slachtoffers maakt, ook al worden er stappen gemaakt.

Bij een SamenLoop voor Hoop wordt stilgestaan bij kanker, maar óók het leven gevierd. Tijdens de wandelestafette zijn er muziekoptredens, een braderie en altijd drie vaste ceremonies: de openingsronde met survivors, de kaarsenceremonie en de slotceremonie door middel van een feestelijke laatste ronde met aan het eind de bekendmaking van de opbrengst en de overhandiging van de cheque aan KWF kankerbestrijding. SamenLoop voor Hoop wordt het hele jaar door georganiseerd door vrijwilligers overal in het land en is de Nederlandse versie van het Amerikaanse Relay for Life. Met ruim 4.800 edities per jaar is Relay for Life het grootste inzamelingsevenement voor kankerbestrijding ter wereld.

Nu ben ik in mijn leven al bij heel veel sportieve gebeurtenissen geweest, maar de sfeer bij dit evenement was wel heel bijzonder en ook echt anders. Dat kwam mede door de muziek die er gedraaid werd, de rondgang van de survivors (de mensen die de ziekte hebben overwonnen) en natuurlijk de indrukwekkende kaarsenceremonie in de loop van de avond. Ik heb het als supporter geen 24 uur volgehouden, maar de ploegen wel en zij hebben hun gestelde doelen dan ook allemaal behaald. De bestrijding van kanker kreeg de aandacht die ze verdient en er werd ruim honderdduizend euro bijeen gelopen.

Topprestaties dus van iedereen die er, in welke vorm dan ook, een bijdrage aan heeft geleverd. Natuurlijk de lopers, maar ook de organisatie, de vrijwilligers, de muzikanten, de survivors, de Vjenneruiters, de mensen van de EHBO, de verkeersregelaars en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zal ook vast wel mensen vergeten zijn te noemen en bij voorbaat mijn excuses hiervoor. In mijn ogen zijn jullie echter allemaal winnaars en hebben dus met recht een topprestatie geleverd. Ik wil iedereen die meedeed van harte feliciteren, ben diep onder de indruk van deze prestaties en dat gebeurt mij echt niet zo vaak.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. annieta knol says:

    Mooi geschreven stuk en geeft de SLVH goed weer.Als eregast (survivior)ben ik 24 uur aanwezig geweest en ondanks dat het me dagen kost om weer een beetje bij tetanken had ik het voor geen goud willen missen.
    Wat zijn wij verwend zeg,
    Annieta Knol
Archief