Woensdag 19 juni 2024
Twentesport

Dutch Battle

Geplaatst op 26 april 2011 door   ·   Geen reacties

Het was heet. Bloedheet. Zowel tijdens de marathon van Enschede op zondag als gedurende de marathon van Utrecht op maandag zijn liters zweet vergoten. Je zou verwachten dat Afrikaanse lopers voordeel hebben bij de weersomstandigheden, simpelweg omdat ze gewend zijn aan de hitte. In Enschede bleek de Ugandees Samual Kiprotich opgewassen tegen zijn eigen zweet. In een tijd van 2.07.20, een parcoursrecord en zelfs een Ugandees record. Kiprotich ging met een grote grijns en 20.000 euro aan prijzengeld naar huis.

Maar in Utrecht won geen Ugandees, en zelfs geen Keniaan zoals in voorgaande edities. Er won een Nederlandse debutant, Michel Butter. Kenianen of Ugandezen waren er zelfs nauwelijks te bekennen. Te koud? Zeker niet. Maar de organisatie onder leiding van Louran van Keulen wilde een ´Dutch Battle´. En kreeg die. Hoe? Niet door Kenianen uit te sluiten van deelname. Maar door voor deelnemers met een Nederlands paspoort 10.000 euro aan prijzengeld te reserveren. En een winnaar zonder Nederlands paspoort? Die krijgt maar liefst 100 euro.

In de aanloop naar de marathon brak er een ware rel uit. Wethouder Rinda den Besten van de Gemeente Utrecht laat de commissie gelijke behandeling onderzoeken of er geen sprake is van discriminatie omdat het prijzengeld zo uiteen loopt. ´De stad staat er hierdoor niet mooi op´, luidde haar reactie.

Directeur Louran van Keulen benadrukt overal dat het nooit zijn intentie is geweest om de snelle donkere lopers te weren omdat ´we´ anders nooit winnen. Hij wilde de wegatletiek in Nederland juist een impuls geven met zijn Dutch Battle.

Of die impuls gelukt is kan je je afvragen, maar de Marathon van Utrecht kreeg in ieder geval wel voldoende aandacht. Meer dan het evenement in Enschede waar een Ugandees won en het parcoursrecord sneuvelde. Volgens Jos Hermens, kenner van de marathonwereld, is het een gewoon een publiciteitsstunt van de Utrechtse organisatie. ´Ze proberen zich tussen de grotere marathons zoals die in Rotterdam te scharen. Als je niet de aandacht krijgt die zo´n groots evenement genereert, dan moet je wat.´

Het is duidelijk. Temperatuur verandert niets, geld wel.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief