Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

FBK Games

Geplaatst op 11 juni 2017 door   ·   Geen reacties

De FBK Games zijn een jaarlijks atletiekevenement dat al 36 jaar wordt gehouden in het Fanny Blankers-Koen-stadion, genoemd naar de vliegende huisvrouw die in Londen (1948) vier gouden medailles won, maakt deel uit van de IAAF World Challenge Meetings. De gemeente Hengelo, de regio Twente, maar eigenlijk heel Nederland mag trots zijn op dit internationale evenement waarvan de beelden de hele wereld over gaan. Dat komt natuurlijk niet door de naam die er is gegeven aan deze atletiekmeeting, maar omdat Global Sports Communications en toernooidirecteur Ellen van Langen er steeds weer in slagen toppers aan de start te krijgen. Dit jaar waren Dafne Schippers, Sifan Hassan, Churandy Martina, Liemarvin Bonevacia en Thijmen Kupers de trekkers.

Dat Dafne moet pieken in augustus tijdens de WK (wéér in Londen!) en dat daar haar trainingsopbouw op is afgesteld, is zichtbaar in haar resultaten tot nog toe, maar ik maak me er geen zorgen over; zij staat er in augustus en wordt gewoon wereldkampioen op één van haar afstanden. Persoonlijk denk ik dat dit de 200 meter gaat worden. In Hengelo startte zij op de 100 meter, die zij duidelijk won in een mooie tijd van 11.08.

Sifan Hassan is van oorsprong een Ethiopische atlete, maar sinds eind 2013 een Nederlandse wereldtopper op de middellange afstanden. Hardlopen kan ze en dat heeft ze ook in Hengelo weer laten zien met haar overwinning op de 1.500 meter in een nieuw baanrecord. Wat valt er over mister positivo Churandy Martina nog te zeggen, buiten het feit dat hij altijd blij is? Zelfs als hij dik verloren heeft, weet hij er positieve aspecten uit te halen en vooral te verwoorden. Zijn tijd viel wat tegen, maar uiteraard is Churandy er van overtuigd dat alles in augustus tijdens de WK goed komt. Liemarvin Bonevacia is nog wat minder bekend en is geboren op het eiland Curaçao. Hij is Nederlands recordhouder op de 400 meter en won een bronzen medaille op de EK indoor in 2017. Ook hij is een bijzonder positief ingestelde atleet en ziet de dingen van de zonnige kant, maar als je in Willemstad geboren bent, is dat ook niet zo gek. Helaas kon hij de verwachtingen in Hengelo nog niet waarmaken. Thijmen Kupers kon dit wel en hij pakte de overwinning op de 800 meter in een mooie tijd van 1.44.99.

Ethiopië is met name op de langere afstanden toonaangevend. Het gevecht tussen de atleten onderling, om te bepalen wie het land mag vertegenwoordigen tijdens het WK en andere internationale wedstrijden, vond plaats tijdens deze FBK Games en gaf hieraan een extra dimensie. Evenals vorig jaar leverde deze onderlinge strijd de snelste jaartijd op over 10.000 meter.

Het werd weer een heel geslaagd evenement met een aantal mooie prestaties. Maar ook van een deel van het publiek werden er topprestaties verwacht. Het valt namelijk echt niet mee, aan de start te staan om 15.30 uur in het VIP Plaza, de mooie woorden van Hans Kloosterman en Ellen van Langen aan te horen, om 16.45 uur onder begeleiding naar de hoofdtribune te worden vervoerd, vanaf 17.00 uur onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van topprestaties van atleten en vervolgens de avond af te sluiten met een walking diner & borrel. Ga daar maar eens aanstaan. Ook deze deelnemers hebben het echter gered en mede door hun topprestaties werd deze uitvoering van de FBK Games wederom een groot succes. Ik denk dat we deze groep atleten binnenkort bij het CSI in Geesteren weer kunnen zien optreden en ik ben ervan overtuigd dat zij daar laten zien dat ze in vorm zijn gebleven.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief