Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

FC van Halst

Geplaatst op 29 oktober 2017 door   ·   3 Reacties

Heel verstandig dat René Hake, nadat hij door Jan van Halst als verantwoordelijk trainer van FC Twente uit zijn functie werd gezet, na ampel beraad niet is ingegaan op het aanbod een andere functie te gaan bekleden binnen de club. Opvallend dat de man, die Hake in december 2016 nog voor twee jaar een contract liet tekenen, hem nu deze judaskus gaf. Het moment was bovendien heel slecht gekozen, want wie je ook voor de groep had gezet, er zouden de afgelopen wedstrijden altijd wel een paar punten zijn gepakt. Achteraf blijkt dat Van Halst ook niet echt een functie voor ogen had voor Hake, althans geen functie die Hake met goed fatsoen zonder groot gezichtsverlies zou kunnen accepteren. Wat had onze Jan met zijn twee petten op dan verwacht, dat René hoofd stewards of manager catering zou willen worden? Nee, de enige functie die daarvoor in aanmerking kon komen zou die van technisch directeur zijn, maar die functie was door Jan van Halst al ingevuld, dat was hij namelijk ook zelf en dat wil hij graag zo houden.

Van Halst is zowel algemeen- als technisch directeur en uit hoofde van deze twee functies dus dubbel en dwars verantwoordelijk. Niet alleen voor het afsluiten van het contract met Hake, maar ook voor zijn ontslag als hoofdtrainer op staande voet van twee weken geleden. Het is voor iedere club ongezond, maar zeker voor FC Twente in de huidige situatie, als de macht binnen een club bij één persoon ligt. Je zou toch zeggen dat FC Twente daar ruimschoots leergeld voor heeft betaald. Er is dan wel, op papier althans, een raad van commissarissen, maar die laat dit kennelijk allemaal gebeuren. Het zou mij overigens niet eens verbazen als de algemeen directeur binnenkort met een naamswijziging voor de club komt: de FC van Halst, voorheen FC Twente.

Dat het even heeft geduurd voordat Hake akkoord ging met zijn ontslag heeft natuurlijk alles te maken met de hoogte van de afkoopsom. Dit zal de club zeker enige tonnen hebben gekost. Ik heb geleerd dat je geld dat je niet hebt ook niet kunt uitgeven, maar daar denkt Van Halst kennelijk toch wat anders over. Dat Gertjan Verbeek graag trainer wilde worden bij FC Twente en dat ook wordt, is niet zo vreemd, maar dat hij dit niet voor niets doet lijkt mij ook helder. Verbeek wordt behalve trainer ook technisch manager. En technisch directeur, wie is dat dan? En wie zegt er nu binnen de club tegen Van Halst dat hij voor deze situatie verantwoordelijk is en dat dit consequenties moet hebben? Wie zegt hem dat hij ontheven wordt van zijn beide functies, maar dat men hem graag voor de club wil behouden? Van Halst heeft zeker kwaliteiten, maar die liggen voornamelijk op het commerciële vlak. Biedt hem binnen de club een baan aan als commercieel manager met een modaal salaris, maar wel met een heel goede provisieregeling. Of is hoofd stewards of manager catering iets voor hem?

Goed, De komst van Verbeek is geregeld. Nu zou een nieuwe raad van commissarissen moeten komen om op zoek te gaan naar een andere algemeen directeur. De prioriteit moet nu vooral komen te liggen bij de voetbalzaken, maar daar moet Van Halst geen rol meer in spelen.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (3)

 1. Geurt says:

  Chris, beperk je gewoon tot DOS en DETO. Van Halst algemeen en technisch directeur ? Je maakt je onsterfelijk belachelijk. Deze column hangt, net als Twente, met dreudkes en plakbaand an mekaar. Van al je feitelijke missers kunnen we de tweede ring afbouwen, man

  • Chris Walraven says:

   Ook na de aanslelling van Gertjan Verbeek is van Hlast nog steeds de algemeen- en de technisch dircteur, dat zijn gewoon de feiten en die heb ik benoemd. Gelukkig bepaal ik overigens helemaal zelf waarover en hoe ik mijn columns schrijf en jij bent vrij om het daar niet mee eens te zijn.

   • Geurt says:

    Van Halst is statutair directeur en commercieel directeur. Op papier is hij ook nog TD, in de praktijk is hij gedegradeerd tot ceremonieel spreekstalmeester die de beslissingen van Verbeek gaat communiceren.
Archief