Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Feyenoord

Geplaatst op 7 mei 2017 door   ·   4 Reacties

kakkerlakkenDe Coolsingel in Rotterdam is voor mij heilige grond en dat is begonnen op 7 mei 1970. Ik was namelijk één van de circa 200.000 supporters die de bordesscene mochten meemaken, nadat Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup had gewonnen. Een gebeurtenis die ik nooit meer vergeet, die nog steeds op mijn netvlies staat gebrand en waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik was erbij!

Overigens waren de beginjaren zeventig voor Feyenoord zeer succesvol, want vervolgens werd de Wereld Cup gewonnen en in 1974 veroverde de club de UEFA Cup door Tottenham Hotspur te verslaan. Ik was ook aanwezig bij deze wedstrijd en maakte heel angstige momenten mee toen de Engelsen de houten rugleuningen van de stoeltjes afbraken en deze als vliegende scheermessen in onze richting gooiden. Het ontwijken van deze gevaarlijke koppensnellers was nog een behoorlijke opgave. Nederland werd voor het eerst geconfronteerd met dit soort massale vechtpartijen tussen supporters en ook daar was ik dus bij.

Hoewel er later incidenteel nog wel wat successen werden behaald (zoals de UEFA Cup 2002) bleef het al met al te lang stil op de Coolsingel. Het legioen is na achttien jaar en twaalf dagen keihard toe aan een nieuw landskampioenschap. Vanaf de eerste speeldag van de competitie 2016-2017 staat Feyenoord al bovenaan. Ik hoor echter de laatste tijd regelmatig de volgende onzinnige opmerking voorbij komen: ‘Ik gun het Feyenoord wel, ze hebben al zo lang geen prijs gewonnen.’ Tegen die mensen wil ik toch even zeggen dat het mooi is dat jullie het mijn club gunnen, maar ik erger mij dood aan dat gelul over die gunfactor. Ik gun het persoonlijk namelijk vrijwel iedere club, maar er kan er maar één kampioen worden en dat is de club met de meeste punten; dit seizoen wordt dat gewoon Feyenoord. Maar zo spannend als nu hadden de spelers het voor mij echt niet hoeven te maken. Dat Ajax in Europa boven verwachting presteert is goed voor het Nederlandse voetbal en geeft ook nog meer glans aan het aankomende kampioenschap van Feyenoord. Het wordt het kampioenschap van het collectief, hoewel Feyenoord tegen de club uit Kralingen, die dus terecht won, wel keihard door de ondergrens is gezakt. Laat anderen maar beredeneren waar dit allemaal aan gelegen heeft, ik begin daar niet aan.

Feit is, dat de club alles nog in eigen hand heeft en ook bovenaan staat. Jammer voor Heracles, maar Feyenoord wordt volgende week gewoon kampioen, ook zonder de geschorste Vilhena (op de foto tijdens de wedstrijd in Almelo) in de gelederen, en staat op 15 mei 2017 op het bordes van het stadshuis aan de Coolsingel.

Ik ben er deze keer zeker niet bij, want niet alleen zie je alles via de televisie veel beter, maar ik kan ook plassen waar en wanneer ik dat wil. Dat is, zeker op mijn leeftijd, toch een belangrijke factor. In 1970 dacht ik daar totaal niet over na en bovendien bracht de fontein bij het Hofplein uitkomst. Ik kan dat nu rustig opbiechten, want dat is inmiddels allemaal wel verjaard. Ik ga dus alles volgende week vanaf mijn bank bekijken, maar ik ga zeker meezingen en vooral dat ene woord, Feyenoord.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (4)

 1. Ad Voortman says:

  Ik heb heel lang de rugleuning van een houten stoeltje bewaard. Een bierblikje zeilde tegen het hoofd van iemand twee plaatsen naast mij. Die ging gelijk neer. Ik heb alleen maar naar boven gekeken om allerlei gegooide voorwerpen te ontwijken.

 2. Jeroen says:

  Je ben een Twentenaar of niet Chris?! Als dat zo is, verloochen de afkomst dan niet! Ga niet staan juichen als een club uit de Randstad, waar ze ons een stelletje domme boeren vinden en denken dat we bij Duitsland horen, kampioen wordt! Dat worden ze toch wel, daar kan Heracles toch niets aan veranderen want ze breken de kuip en de binnenstad af als het niet gaat gebeuren en dat willen we burgemeester Aboutaleb niet aandoen toch!

 3. Geurt says:

  Heracles gaat er zondag gewoon met 6-0 vanaf. Tegelijkertijd gunnen we Grunn het benodige punt dan maar, zo zijn we.
  Grunn in de playoffs is beter voor de landelijke UEFA-coëfficiënt. Met Heracles in de zesde voorronde is elke heuvel te steil.

  • Hans says:

   Ach prima Geurtje…denk je nou echt dat we ons zo druk maken om een paar potjes extra?
   En Groningen wint sowieso wel tegen dat fusie clubje vol met huurlingetjes.
Archief