Zaterdag 29 februari 2020
Twentesport

Hellenrand Rally

Geplaatst op 16 september 2018 door   ·   Geen reacties

De één houdt van de moeder en de ander van de dochter, er zijn echter ook mensen die van allebei houden. Met de liefde voor sporten gaat het net zo, maar dat niet iedereen van de rallysport houdt is een gegeven. Met name gemeentebestuurders staan ook niet altijd te trappelen om vergunningen voor het houden van een rally af te geven. De gemeente Hellendoorn is een uitzondering en de naam Hellendoorn Rally staat dan ook al jarenlang op de (inter)nationale rallyagenda.

Waarom andere gemeenten niet zo graag medewerking willen verlenen komt met name omdat ze niet precies weten hoe het er bij de organisatie van een rally aan toe gaat. Een rally met auto’s? Dat gaat hard, is gevaarlijk voor de toeschouwers, geeft overlast voor de andere weggebruikers en vergt veel gemeentelijke inzet. Ook staat Haaksbergen bij veel bestuurders nog op het netvlies en mede daardoor denken veel gemeenten in Twente: laat deze drinkbeker ons voorbij gaan.

Naar mijn mening is dit een volledig verkeerde instelling, want de promotionele waarde voor bijvoorbeeld Hellendoorn is enorm en de risico’s worden door de ervaren organisatoren, mede door de inzet van vele tientallen enthousiaste vrijwilligers, beslist aanvaardbaar gehouden. Natuurlijk kun je niet alles uitsluiten, maar je moet er wel alles aan doen. Juist in de rallysport is men daar al jarenlang van doordrongen en het is tijd dat de ogen van gemeentebesturen hiervoor eens opengaan. De gemeente Twenterand gedoogt de rally binnen haar grenzen en de proeven rond de Mageleresch in Den Ham zijn vaak scherprechter. Dus je kunt niet zeggen dat de gemeente Twenterand niet mee wil werken, maar in mijn beleving zou het gemeentebestuur dit evenement best wat meer mogen omarmen.

De lokale omroep van Twenterand doet al jarenlang live verslag van dit evenement. Dat het programma heel populair is bij zowel de volgers langs de proeven als de luisteraars thuis komt mede door de verslaggevers die de rally volgen en niet in het minst door de enthousiaste presentatoren in de studio, Mark Paters en Marcus Elzinga. Met name vanuit de studio worden de luisteraars snel en volledig op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen en het programma is één van de jaarlijkse hoogtepunten van Delta FM en de aftrap voor een nieuw sportseizoen.

Wethouder Bart-Jan Harmsen van Twenterand deed dit jaar mee aan de rally en deed het heel goed in zijn klasse. Liefde kun je echter niet afdwingen en bekend is dat de vorige burgemeester van Twenterand, Cornelis Visser, niets met de rallysport had en volgens mij is er bij waarnemend burgemeester Annelies van der Kolk ook geen sprake van liefde voor deze sport. Daar komt binnenkort zeker verandering in, want er is namelijk sprake van politiek draagvlak als twee wethouders en de fractievoorzitter van de partij met de absolute meerderheid in de gemeenteraad zo betrokken zijn bij deze sportieve gebeurtenis. Dit soort zaken vallen echter onder de portefeuille van een burgemeester, dus de liefde voor de rallysport moet men in Twenterand gewoon opnemen in de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Daar gaat de gemeenteraad weer over, dus dat komt wel goed. Nu alleen de naam nog, of zou de naam Hellenrand Rally wat zijn?

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief