Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Jan de inspirator

Geplaatst op 10 december 2017 door   ·   Geen reacties

Peter Bosz heeft technisch en tactisch gezien en qua ervaring op het hoogste niveau wat meer in huis dan Jan van Staa. Feit is echter wel dat Van Staa op dit moment trainer van een betaald voetbalclub is en Bosz niet meer. Het bestuur van Go Ahead Eagles heeft Van Staa niet aangesteld als trainer om zijn technisch en tactisch vernuft, maar met name om zijn kwaliteiten als inspirator. Hij is namelijk in staat door zijn enthousiasme spelers boven zichzelf uit te laten stijgen en daar is op dit moment meer behoefte aan in Deventer dan aan techniek en tactiek. Gedrevenheid op het veld kan een achterstand op dit gebied ook beslist een tijdje camoufleren. Bosz was helaas niet in staat zijn spelers in Dortmund ook maar enig enthousiasme bij te brengen, maar dat is ook heel lastig als je zelf helemaal geen enthousiasme uitstraalt. Maar hij komt wel weer ergens aan de bak en Krüzen kan altijd weer naar Heracles. Een leuke bijkomstigheid van het ontslag van Bosz is dat ik binnenkort met Krüzen weer eens een biertje kan drinken bij Piep’n Harry.

Ik heb een aantal jaren met Jan van Staa mogen samenwerken bij Heracles en toen ik zijn naam voorbij zag komen, moest ik daar weer even aan terug denken. Wat een inspirerende man en altijd goed geluimd. Het was echter voetballend zeker geen beste periode op dat moment voor de club uit Almelo. Azing Griever was naar huis gestuurd en bracht medicijnen rond bij de apotheek van zijn vrouw. Dick Buitelaar was op papier de nieuwe trainer van Heracles, want Van Staa had nog niet de juiste papieren en de VVON lag dus in de bosjes te kijken wie de leiding had bij de trainingen. Op papier was dit Buitelaar met Van Staa als assistent, maar iedereen wist natuurlijk hoe het zat en gelukkig maar, want op dat moment had ook Heracles een figuur als Van Staa hard nodig. Dat de toenmalige voorzitter Tusveld hem niet altijd kon waarderen, is niet zo moeilijk te begrijpen, als je deze registeraccountant van de ouwe stempel hebt meegemaakt. Zeker is dat beiden er wel voor gezorgd hebben dat Heracles de moeilijke periode toen goed door is gekomen. Ik blijf het echter nog steeds jammer vinden, dat het bestuur in het nieuwe seizoen toch voor een andere trainer koos, wat mij betreft had men er nog een seizoen Van Staa aan vastgeknoopt. Maar misschien heeft men dit achteraf toch wel goed gezien en is de methode Van Staa vooral op de korte termijn effectief. Ik wens hem in elk geval veel succes in Deventer en het gaat hem lukken.

Ik kan deze winterperiode sportief gezien nog niet echt enthousiast worden. Bij de schaatsers is het vallen en opstaan en er breken zelfs veren van schaatsen af. Waar we die overigens in moeten steken, kan ik niet zo snel bedenken. Ik hoop wel dat Sven Kramer nu eindelijk zijn gouden medaille op de tien kilometer gaat ophalen, want die heeft hij ondertussen wel verdiend. Bij de skeleton werkten de weersomstandigheden niet mee, bij het curling waren de Chinezen ons te glad af en de bobslee had met pech te kampen. Of het nog wat wordt met Nederland bij de komende Winterspelen? We gaan het zien, maar we hebben Jorien Ter Mors natuurlijk nog. In ieder geval stijgen we een plaatsje in het medailleklassement voor landen, want Rusland mag terecht niet mee doen. Het was dus al met al een sportweekend vol ellende, code Oranje, amateurvoetbal Oost en Feyenoord afgelast, Twente en Heracles verliezen. Ik zit sportief nu echt even in een dipje. Ik zal Van Staa morgen eens bellen, want ik kan ook wel wat inspiratie gebruiken
.
Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief