Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

Kiki

Geplaatst op 4 juni 2017 door   ·   Geen reacties

Kiki Bertens heeft een probleem en dat zit tussen haar oren. Tennissen kan ze zeker, maar kennelijk kan ze niet met de druk omgaan en ik hoorde haar coach Raemon Sluiter opperen het team om haar heen uit te breiden met een sportpsycholoog.

Als je op dit niveau topsport bedrijft, hoort druk erbij en daar moet je mee kunnen omgaan. Dat de druk voor een deel ook door haarzelf en haar begeleiders wordt opgevoerd is niet slim, zeker niet als je weet dat dit nog een zwak punt van haar is. Als voorbeeld noem ik hier de documentaire die onlangs over haar werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. Prachtige documentaire, maar of dat dan verstandig is? Natuurlijk waren de verwachtingen hooggespannen na het behalen van de halve finale op Roland Garros vorig jaar en is nu de teleurstelling na de uitschakeling in de tweede ronde groot. Ik hoorde haar coach na de uitschakeling zeggen dat het bekend is dat ‘Kiek’ niet goed om kan gaan met deze druk en de verwachtingen. Dan vraag ik mij toch echt af waarom hij akkoord is gegaan met deze documentaire, die de verwachtingen en dus de druk bij Kiki alleen maar extra hebben verhoogd. Haar beschermen tegen ongewenste druk valt immers ook onder zijn taak als coach en hij moet haar toch ook begeleiden op het mentale vlak? Mogelijk dat hij dus niet de coach is die Kiki nodig heeft en daar zou hij na deze deceptie toch eens goed over moeten nadenken. Juist dit mentale aspect moet een coach naar mijn mening goed beheersen en feitelijk geeft hij zichzelf door deze uitspraak een brevet van onvermogen.

Dat zij kan tennissen staat buiten kijf, maar om dit ook te laten zien op de momenten dat het er echt om gaat, is cruciaal om aan de top te komen en daar een tijdje te blijven. Vorig jaar was alles nieuw en had onze tennisster niets te verliezen. Deze keer is ze echter bezweken onder de druk en vergat ze te tennissen, een mix van zenuwen, paniek en chaos, deden haar verkrampen. Ik hoop voor haar dat ze dit onderdeel van het tennisspel snel onder de knie krijgt, want anders hoort ze niet in de top van de tenniswereld thuis en blijft de halve finale van een Grand Slam haar enige hoogtepunt. Een meereizend psycholoog kost veel geld en dat gaat allemaal van het prijzengeld af dat Kiki bij elkaar slaat. Aan de andere kant loert het gevaar dat er binnenkort helemaal geen sprake meer is van prijzengeld of in elk geval beduidend minder.

Ga dus gewoon weer ballen slaan, Kiki, het liefst binnen de lijnen. Concentreer je op het spel en de tegenstander en trek je niks aan van alles er omheen. Laat je niet gek maken of uit je spel brengen door de randverschijnselen en blijf met je beide benen op de grond staan. Bezoek zo nu en dan rustig eens een sportpsycholoog, als je daar behoefte aan hebt, maar neem zo’n man of vrouw niet op in je team. Er zijn genoeg coaches die je buiten het tennissen ook kunnen coachen op het mentale vlak en mogelijk dat ook jij dus eens goed na moet denken of Raemon Sluiter op dit moment wel de juiste coach voor je is. Volgend jaar krijg je weer een kans in Parijs en dan zie ik graag de ballen tussen de lijnen en niet tegen de boarding of richting het publiek gaan.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief