Zaterdag 29 februari 2020
Twentesport

Le Mans

Geplaatst op 16 juni 2018 door   ·   Geen reacties

De belangrijkste lange afstandsrace voor auto´s is zonder twijfel de 24 uur van Le Mans. Een spektakel waar jaarlijks meer dan 250.000 toeschouwers op af komen. Die komen niet alleen om de auto´s hun rondjes te zien rijden, maar ook voor het randgebeuren. Er zijn namelijk rond het circuit heel veel mogelijkheden om je ook op een andere manier te verpozen, het is daar één grote kermis. Je houdt het natuurlijk ook geen 24 uur uit op een tribune, dus de inwendige mens moet verzorgd worden en even in een botsautootje net doen of je meedoet aan de race hoort er dan ook bij. Het is tevens een feest van herkenning, want veel bezoekers komen elk jaar naar Frankrijk en hebben in de loop der tijd een band met elkaar opgebouwd. Kortom, een megafeest dat 24 uur lang doorgaat.

Tegenwoordig is de race in zijn geheel ook te volgen via RTL 7, maar 24 uur achterelkaar televisie kijken is een heel lange zit. Om te genieten van deze tak van autosport zou je dit nu juist wel moeten doen, anders mis je heel veel spectaculaire momenten en weet je ook niet waar en tussen wie de strijd zich allemaal afspeelt. Er zijn namelijk een groot aantal race-klassen en het gaat om meer dan de auto die na 24 uur de meeste rondjes heeft gereden. Als je slechts zo nu en dan even inschakelt, wordt dat lastig te volgen en ga je ook niet op het puntje van je stoel zitten. RTL zal er wel over nagedacht hebben en kennelijk trekt dit sportgebeuren toch voldoende kijkers om deze marathonuitzending commercieel interessant te maken.

Op dit moment is helaas alleen Toyota als fabrikant nog met een semi fabrieksteam betrokken bij deze race. Alle andere merken hebben als fabrieksteam in de belangrijkste klasse afgehaakt, want de kosten stonden niet in verhouding tot de publiciteit en als jouw auto het geen 24 uur uithoudt, moet je je afvragen of dit wel de juiste reclame is natuurlijk. Het afbreukrisico is kennelijk te groot, maar dat betekent wel dat er wat spanning is weggevallen. De onderlinge competitie tussen de verschillende merken wordt node gemist.

Toch stonden er dit jaar 99 auto’s aan de start en kennelijk zijn er dus voldoende mensen die niet alleen ruim voldoende geld hebben, maar dit ook nog eens willen uitgeven aan een team dat meedoet aan Le Mans. Vergis je namelijk niet in wat daar allemaal bij komt kijken, je spreekt al gauw over meer dan een miljoen euro, als je het totaalplaatje bekijkt. Natuurlijk zijn er sponsoren die geld en of materiaal doneren, maar er moet iemand zijn die de kar trekt en een goed gevulde portemonnee is een minimale vereiste voor zo’n persoon. Aan de andere kant een hobby mag geld kosten, hoor ik wel eens.

Frits van Eerd voldoet aan al deze eisen en deze eigenaar van de supermarktketen Jumbo is de sponsor van Racing Team Holland. Jumbo is een familiebedrijf en kennelijk is Frits er in geslaagd de rest van de familie te overtuigen dat het reclametechnisch voor het bedrijf aantrekkelijk is een groot gedeelte van het reclamebudget te besteden aan zijn hobby. Natuurlijk is Frits zelf één van de rijders en zijn Jan Lammers en Guido van de Garde ingehuurd om het team te complementeren. Van de Garde is gemiddeld vier seconden sneller per ronde dan Lammers en Van Eerd rijdt zijn rondes weer vier seconde langzamer dan Lammers. Dat je met dit team nooit Le Mans kan winnen weet Frits zelf ook wel, maar daar gaat het hem ook niet om. Want reken maar dat hij met één grote glimlach achter het stuur van zijn raceauto zit. Hij genereert veel exposure voor zijn bedrijf en bovendien kan hij zijn hobby op kosten van de zaak uitvoeren en niemand die hem hierop aanspreekt. Dan heb je het gewoon goed voor elkaar en dat gun ik hem dan ook wel weer. Het is gewoon een heel slimme ondernemer.


Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief