Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Nu of nooit

Geplaatst op 16 juli 2017 door   ·   1 Reactie

Het EK voetbal wordt in Nederland gehouden en ons Nederlands vrouwenelftal doet mee. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de echte voetbalkoorts in het land ontbreekt. Er zijn geen straten versierd en ik heb ook geen poules voorbij zien komen. Dit EK leeft dus niet bij het grote publiek en dat kan niet aan de spel liggen, want voetbal is met afstand de populairste sport in Nederland. Ligt het dan aan het niveau waarop de vrouwen spelen en kunnen we het spel van de vrouwen niet vergelijken met het voetbal van de mannen? Dat laatste is zeker fysiek gezien waar en het klopt dat de snelheid van handelen bij de vrouwen lager ligt, maar we kunnen toch niet zeggen dat het zogenaamde ‘echte’ Oranje ons de laatste jaren verwend heeft met oogstrelend en snel voetbal?

Ik hoor vanuit de kringen rond het vrouwenteam te vaak dat het gebrek aan voetbalkoorts ligt aan de media. Het klopt ontegenzeggelijk dat de leeuwinnen maar beperkt publiciteit generen en bijvoorbeeld Telesport van afgelopen zaterdag kwam slechts met een klein stukje over de randverschijnselen rond dit EK, inclusief een verkapte sollicitatie van Vera Pauw en een motie van wantrouwen richting Foppe de Haan. Daar staat dan weer tegenover dat de Volkskrant met een aparte bijlage van maar liefst acht pagina’s uitpakte. Over Pierre van Hooydonk hoeven we niet veel woorden vuil te maken, deze omhooggevallen voetbalanalist heeft nog nooit een vrouwenvoetbalwedstrijd bezocht, maar is door de KNVB wel gebombardeerd tot ambassadeur van dit EK. Hoezo ligt het aan de media dat vrouwenvoetbal zo weinig publiciteit krijgt? Door het aanstellen van deze ambassadeur en het feit dat vrouwenvoetbal onder de amateurtak valt, geeft de KNVB zelf ook een totaal verkeerd voorbeeld.

Er is voor de vrouwen van het Nederlands elftal maar één manier om hier verandering in aan te brengen en dat is niet lullen maar poetsen. Het vrouwenelftal heeft het in eigen hand om de voetballiefhebbers te overtuigen, dat dit Oranje meer verdient en serieus genomen moet worden. Niet klagen over te weinig publiciteit, maar ga er dit toernooi voor zorgen dat de media niet langer om jullie heen kunnen en dat ook de KNVB gaat beseffen, dat het betaalde voetbal voor vrouwen niet onder de amateurtak hoort te vallen.

De leeuwinnen hebben het in eigen hand om voor eens en voor altijd deze discussie af te sluiten. Gaan we na dit EK in eigen land het vrouwenvoetbal echt serieus nemen of is het over en uit en krijgen macho’s zoals Johan Derksen en Gert-Jan Verbeek dan toch gelijk? Of ik op het puntje van mijn stoel ga zitten is afwachten, maar het ‘echte’ Oranje heeft mij ook al heel vaak teleurgesteld. Ik ga dus met plezier kijken en wens onze vrouwen heel veel succes. Laat zien dat jullie meer aandacht verdienen, er ligt een uitgelezen kans maar die moeten jullie natuurlijk wel grijpen. Op naar de finale in de Grolsch Veste of mag ik deze naam niet noemen van de UEFA?

Beter dan winnen van Noorwegen, op papier de sterkste tegenstander in de poule, kan niet, dus het begin is er. De eerste stap is gezet en als de dames nu ook de kansen op het veld nog wat beter gaan benutten, heb ik er vertrouwen in dat het allemaal goed gaat komen.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Chris Walraven says:

    Zou Johan Derksen mijn column hebben gelezen? Johan Derksen is namelijk volledig om, hij kwam voor zijn bekering uit in het bijzijn van Andries Knevel tijdens de uitzending van Jinek, van maandag 17 juli j.l. Hij verklaarde supporter te zijn geworden van onze Oranje leeuwinnen en met veel plezier de wedstrijd tegen Noorwegen te hebben bekeken. Wie had dat kunnen denken?
Archief