Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Scheve schaats

Geplaatst op 26 november 2017 door   ·   1 Reactie

Jarenlang hebben wedstrijd-schaatsende landgenoten de wat langere afstanden beheerst. Van een internationale competitie was echter vrijwel geen sprake, uitgezonderd, de vijfhonderd meter. Op de Olympische Spelen, bij WK’s en EK’s hoorde je opvallend vaak het Wilhelmus klinken tijdens een ceremonie protocollair. Dat was natuurlijk niet goed voor het aanzien van deze sport, maar je kunt moeilijk zomaar een ander laten winnen. De tijden zijn echter veranderd en gelukkig is het niet langer zo vanzelfsprekend dat Nederlanders de dienst uitmaken tijdens het schaatsen. De Noren, Amerikanen, Koreanen en de Japanners zijn geduchte concurrenten geworden en tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Stavanger werd dit nog eens keihard bevestigd. Het is echt niet zo vanzelfsprekend dat we in februari 2018 zomaar een aantal gouden medailles binnenhalen. Natuurlijk hebben we Sven Kramer en Jorien ter Mors, maar Ireen Wüst is plotseling ook geen zekerheidje meer. Zijn de andere landen ons voorbij geschaatst en hebben we te lang gedacht dat we als schaatsnatie van niemand wat te duchten hadden? Nederland moet in ieder geval aan de bak en snel ook, want de Olympische spelen staan voor de deur en als we in deze sport ook door het ijs zakken, wat houden we dan als sportliefhebber in Nederland nog over? Bij de opkomst van de Japanners speelt Nederland overigens nog wel een rol, want de coach is een Nederlander.

Ook Rusland speelt een grote rol in het schaatsen, maar dan wel een erg kwalijke. De Russische staat is namelijk betrokken bij de structurele verstrekking van ongeoorloofde middelen aan sporters. Onder wie schaatsers. Margot Boer, was vier jaar geleden dolblij met haar bronzen Olympische medaille, maar door de schorsing van Olga Fatkulina, krijgt zij nu plotseling een zilveren medaille toebedeeld. Krijgt zij deze zilveren medaille nu per post thuisgestuurd? Mooi voor de geschiedschrijving dat Margot Boer een zilveren medaille heeft gewonnen, maar het echte feest is al lang voorbij. Natuurlijk hebben de Russische sporters geweten wat er speelde en heeft men bewust meegewerkt aan deze concurrentievervalsing. Schorsen dus deze sporters en dat de Spelen in Rusland worden gehouden mag hierin geen enkele rol spelen.

Ik heb bewondering voor the grand old dame van het schaatsen, de 45-jarige Claudia Pechstein. Zij werd ruim tien jaar geleden betrapt op het gebruik van verboden middelen en heeft hiervoor haar straf uitgezeten. Zij heeft dit echter altijd ontkend en is de strijd aangegaan met de Duitse bond, zowel op het ijs als in de rechtszaal. De rechtszaak loopt nog steeds, maar op het ijs heeft zij haar punt inmiddels wel gemaakt. Vorige week tijdens een wereldbekerwedstrijd in Stavanger won zij de vijf kilometer en dat is echt een wereldprestatie, zeker gezien haar leeftijd. Er zijn azijnzeikers die zeggen dat dit het bewijs is dat deze sport niet zo veel voorstelt, maar voor mij is dit een uitzonderlijke prestatie, uitgevoerd door een bijzondere sportvrouw. Je moet echt volledig overtuigd zijn van je eigen gelijk om de strijd tegen de Duitse bond zo lang en zo gedreven vol te houden en door haar prestaties bewijst zij dat ze gewoon heel goed en hard kan schaatsen. Het gaat hoe dan ook erg spannend worden tijdens de winterspelen in februari en de winnaars staan bij voorbaat zeker niet vast. Dat had de schaatssport ook hard nodig, want het blijft op deze wijze een mooie sport, hoewel ik niet meer met de krant op mijn schoot de rondetijden noteer.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Theo says:

    Eens Chris!
Archief