Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Sorry, ik moet voetballen

Geplaatst op 19 november 2017 door   ·   2 Reacties

Afgelopen donderdag kreeg ik een telefoontje of ik voor een collega-raadslid de volgende dag, vrijdag 17 november, overdag een afspraak kon overnemen. Ik hoefde hiervoor niet eens in mijn agenda te kijken en kon dus meteen antwoorden. Nee, ik kon niet invallen, want ik moest voetballen. Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn en ik hoorde de beller denken. Wat zegt hij nu, voetballen op zijn leeftijd, waarom zegt hij niet gewoon, dat hij niet wil invallen en waarom verzint hij zo’n doorzichtige smoes? Ik doorbrak de stilte en heb getracht uit te leggen dat ik de volgende dag echt moest voetballen en als speler meedeed aan een voetbaltoernooi. Ik had wel de indruk dat ik werd geloofd, maar dat ik op mijn zeventigste nog aan een voetbaltoernooi meedeed, bleef aan de andere kant van de lijn toch wel wat verbazing wekken.

Ik ben lid van de Old Stars Twenterand en de leden hebben vaak, hoewel dit zeker niet verplicht is, een voetbalachtergrond, en zijn wel allemaal op een leeftijd gekomen, dat twee keer drie kwartier en een veld van normale afmetingen wel wat veel van het goede is geworden. Ook zijn er soms blessures die ervoor zorgen dat er een tandje terug moet worden geschakeld. De minimumleeftijd om mee te kunnen doen aan Walking Football, want daar heb ik het over, is 55 jaar en een maximumleeftijd is er niet. Overigens kunnen zowel mannen als vrouwen aan deze sport mee doen. De regels zijn simpel, rennen mag niet, slidings maken en lichamelijk contact is verboden en de bal mag niet boven heuphoogte worden geschoten. Er wordt gespeeld op een veld van 42 bij 21 meter met mini-goals en zonder keeper. Walking Football wordt internationaal gespeeld en ook in de regio Twente zie je steeds meer verenigingen ontstaan. Aan het toernooi van afgelopen vrijdag, dat gespeeld werd op de thuisbasis van de Old Stars Twenterand, Sportpark Twistveen (Voorwaarts Westerhaar-Vriezenveensewijk) deden bijvoorbeeld ook Heracles Almelo, RSC Rossum, Borne en ASV Aadorp mee. In totaal namen twaalf teams deel aan dit toernooi. Old Stars Twenterand deed met twee teams mee en behaalde een tweede en een derde prijs met bijbehorende bekers, er wordt dus best op een redelijk niveau gevoetbald.

Ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat de naam wandelvoetbal geen recht doet aan de fysieke inspanningen. Gelukkig mag je voortdurend wisselen en vooral dat laatste gaat mij steeds beter af. Walking Football is meer dan voetbal alleen en het is mooi om ook op hogere leeftijd te genieten van deze sport, waar de meesten van ons zulke mooie herinneringen aan hebben. Ik had ook nooit gedacht ooit nog met een aantal oudere heren wekelijks gezamenlijk onder de douche te staan en ik zal u de verdere details besparen, maar bij ons houdt niemand zijn broek onder de douche aan. Buiten het voetbal zijn ook de onderlinge sociale contacten onderdeel van het succes van deze tak van sport en voorafgaand aan een training zijn er altijd wat andere activiteiten, zoals zo nu en dan een quiz, een terugblik op een voetbalwedstrijd, of er komt iemand een korte lezing houden over een interessant onderwerp voor onze doelgroep, zoals hoe een AED nu precies werkt. Ja, we kunnen het niet ontkennen, we vormen nu eenmaal een risicogroep, maar bewegen helpt wel deze risico’s te verkleinen. Dat mijn team in de finale net tekort kwam was jammer, maar deed niets af aan deze mooie dag.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Mooi verwoord Chris. Precies wat walking football is

  2. Rein vos. says:

    Misschien kun je deze raadsleden eens uitdagen voor een potje walking footbal Chris.Afscheidswedstrijd voor jou van de raad.Wellicht met heel veel mooie woorden.
Archief