Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Topsport?

Geplaatst op 17 december 2017 door   ·   Geen reacties

Het WK darten is weer begonnen en de discussie of darten wel een sport is, laat staan topsport, is weer losgebarsten. Laat ik maar gelijk de eerste pijl gooien, darten is een grote en internationale sport geworden en de manier waarop bijvoorbeeld Michael van Gerwen zijn sport bedrijft, is wat mij betreft topsport, en er komt heel veel publiek op af. Darten wordt live op televisie uitgezonden en er gaat heel veel geld in om. Allemaal criteria waar iedere topsport aan moet voldoen om serieus te worden genomen en te kunnen blijven bestaan. Om aan de top te komen en te blijven moet er hard getraind worden. Je moet je zenuwen in bedwang kunnen houden en in de strijd van man tegen man spelen intimidatie en tactiek een belangrijk rol. Voor mij mag je dit dus topsport noemen, al zijn er natuurlijk ook mensen die er een andere mening over hebben en het afdoen als een café-spelletje. Maar is, behoudens dat je dit niet in een café moet doen, bijvoorbeeld boogschieten dan echt zoveel anders?

Michael van Gerwen is in Engeland genomineerd voor de prestigieuze Sport Award voor de beste overzeese sportman. In Nederland ontbreekt zijn naam echter op de lijst van genomineerden voor de titel sportman van het jaar. Hier zijn we kennelijk nog niet zo ver. Van Gerwen wint alles en gooit de pijltjes waar hij ze wil hebben. Hij is er miljonair mee geworden en Barney is ook al lang geen postbode meer.

Christiaan Kist uit Vroomshoop is nog geen miljonair, maar kan er wel van leven en omdat hij inmiddels een bekende Nederlander is, is hij ook nog eens lijstduwer bij een lokale politieke partij geworden. Deze sport wordt steeds verder geprofessionaliseerd, maar het is waar dat het van oorsprong een spelletje is dat voornamelijk in café’s werd gespeeld en waar het innemen van drank bijna tot de spelregels behoorde. Maar die tijd is onder leiding van de PDC, de professionele dartsbond, al lang voorbij. Natuurlijk zien de spelers er over het algemeen niet uit en de vreemde kapsels met kleuren die pijn doen aan je ogen en werken niet mee om deze sport een professioneel aanzien te geven. Het is ook niet voor niets dat bij de opkomst van de spelers de aandacht wordt afgeleid door twee zogenaamde walk-on girls. Ik moet zeggen dat deze dames er bijzonder goed in slagen de aandacht te trekken.

Als je echter sommige gewichtheffers en kogelstoters ziet, zijn dat evenmin afgetrainde atleten. Zeg nooit tegen een Japanner dat Sumo-worstelen geen topsport is, want hij pleegt a la minuut harakiri. Deze Japanse mastodonten zijn door hun fysieke gesteldheid zelfs niet in staat hun eigen achterste af te vegen en dat is toch wel het minste dat je van een topsporter zou mogen verwachten.

Ik kan geen hele avond naar darten kijken, maar als het er echt om gaat, zit ik zeker op het puntje van mijn stoel. Voor mij is het dus een sport in ontwikkeling, een sport die zich steeds verder professionaliseert en het duurt niet zo lang meer dat de discussie of dit wel of geen topsport is voorbij zal zijn. Alleen jammer dat dan deze walk-on girls de aandacht niet meer zullen afleiden, zij worden binnenkort weggeprofessionaliseerd. Het is overigens vreemd dat je over de dames die met een rondebord door de boksring lopen nooit iets hoort of leest.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief