Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Winterspelen

Geplaatst op 7 januari 2018 door   ·   Geen reacties

Ik verheug me op de Olympische winterspelen en ik doe niet aan voorspellingen, maar 24 medailles gaan we deze keer zeker niet halen. Het langebaanschaatsen heeft zich internationaal verder ontwikkeld en Nederland behoort niet meer op alle afstanden tot de kanshebbers op eremetaal. Gelukkig hebben we bij het shorttrack ook weer goede kansen op medailles. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we naar Pyeongchang gaan met twintig langebaanschaatsers en negen shorttrackers. TeamNL kan deze maand echter nog uitbreiding krijgen. Snowboardster Cheryl Maas mag zo goed als zeker voor de derde keer deelnemen aan de Winterspelen. Niek van der Velden en Michelle Dekker zijn als snowboarders ook nog in de race, evenals de skeletonsters Kimberley Bos en Joska Le Conté. Nederland vaardigt tien sporters af naar de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea. Voor sportkoepel NOC*NSF is dat een record. Snowboardster Bibian Mentel, die half december nog een zware operatie aan haar nek onderging, is ook weer van de partij. Ze won bij Sotsji 2014 de gouden medaille op de crosswedstrijd. Kortom, het worden mooie spelen en ik ga veel sporten volgen, ook sporten waar geen Nederlanders aan mee doen.

Een ding is inmiddels echter zeker, hoeveel medailles we ook gaan halen, Camiel Eurlings zal er zeker niet één gaan uitreiken. Dat de voormalige kroonprins van een politieke partij niet het besef heeft gehad dat hij als Nederlands IOC-lid niet zomaar met de mishandeling van zijn vriendin weg kon komen, is een grove inschattingsfout die je hem kwalijk kunt nemen. Ook zijn advocaat, zijn adviseur en het NOC*NSF hebben deze zaak volledig verkeerd ingeschat. Echter met name het IOC heeft, buiten natuurlijk Eurlings zelf, hier een zeer kwalijke rol gespeeld door hem de hand boven het hoofd te houden en het af te doen als een privékwestie. Over deze opstelling van het IOC ben ik echter niet zo verbaasd, want wie van dit Old Boys-netwerk heeft er nu een verleden dat door de beugel kan? Niemand van het IOC had daarom ook het lef om de eerste steen te werpen richting Eurlings. Dat is natuurlijk ook best lastig als je zelf zo veel boter op je hoofd hebt.

Een IOC-lid heeft een voorbeeldfunctie en ook zaken die zich in de privésfeer afspelen vallen hier onder, dat weet je van tevoren als je dit soort functies ambieert. Natuurlijk is dit een van de mooiste vrijwilligersbaantjes die er te verdelen zijn, veel status en extra emolumenten, zoals eerste klas vliegreizen over de hele wereld, overnachten in de meest luxueuze hotels en een heel prettige dag- en onkostenvergoeding. Eurlings had natuurlijk meteen volledig opening van zaken moeten geven, excuses moeten aanbieden en zijn functie als IOC-lid direct ter beschikking moeten stellen. Of de druk om af te treden dan minder was geweest kan ik niet zeggen, maar ik sluit dit zeker niet uit. Ik ben wel van mening dat zijn opstappen nu onvermijdelijk was en dat hij dus in deze kwestie voor de zoveelste keer in de fout is gegaan. Wat ik nog het ergste vind van deze hele affaire is dat Eurlings tot op dit moment nog steeds geen excuses heeft gemaakt en van mening is dat zijn opstappen niet het gevolg is van zijn (mis)handelen, maar dat dit komt omdat er te veel publiciteit rond deze zaak is ontstaan. Hij had gewoon zijn handen thuis moeten houden, je kunt je vriendin nu eenmaal niet mishandelen en dat heeft in dit soort functies extra consequenties, ook buiten de juridische. Ik hoop van harte dat we nu alle affaires achter de rug hebben en dat we gewoon kunnen genieten van mooie sport.

Ik ga nog wel even een kaarsje opsteken voor Jorien ter Mors, onze streekgenoot heeft beslist wat extra ondersteuning nodig.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief