Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

‘Vertrouwen in een team is het allerbelangrijkst!’

Geplaatst op 9 april 2011 door   ·   Geen reacties

‘Een coach moet dat overbrengen’ aldus Dirk Kuyt voor de interland tegen Hongarije. ‘We hebben vertrouwen in elkaar en elkaars kwaliteiten’. ‘Je bepaalt dat zelf’. De trainer maakt je daarvan bewust en schept daarvoor de voorwaarden. Een talent kan alleen talent zijn als er andere talenten (die vaak weer andere kwaliteiten hebben) naast hem staan.

Vertrouwen ontvangen en geven bepaal je dus als speler zelf. Een trainer van een selectie-elftal die aan opbouw doet, zal dan proberen een vast elftal te formeren. Een trainer in de jeugdopleiding zal zijn team zien met al zijn wisselspelers. Een trainer bepaalt of hij (in principe) geen voorkeur heeft. Voorkeur in vertrouwen. Zijn voorkeur zit hem in de tactiek en soms in de techniek. Wie de trainer opstelt, bepaalt het vertrouwen voor een wedstrijd. Niet het vertrouwen in het hele team. Een trainer zal dat moeten uitstralen. Elke speler zal zijn vertrouwen moeten hebben. Jij als speler bepaalt of dat vertrouwen gerechtvaardigd wordt, naar de trainer toe als wel naar je medespelers. Ieder heeft dus zijn verantwoordelijkheid. Durven wij die nog te nemen?

Vertrouwen zegt iets over accepteren, het kunnen inpassen en afhankelijkheid. Door de ander, in zijn anders zijn (voetbaltechnisch en als mens) kan ik mezelf ontwikkelen, groeien. Hij geeft net iets wat ik niet heb en daardoor zijn wij meer dan de som der delen. Dat heet een team.

Om scheidsrechters is veel te doen de laatste weken. Voor de interland van Nederland-Hongarije kwam ik aan de praat met de manager van de scheidsrechters. In het kort somde hij op welke activiteiten en opleidingen zij aan de scheidsrechters geven. Een waslijst. En toch nog zoveel fouten. Weet u hoeveel uren een beroepsvoetballer traint en hoeveel foute/ verkeerde passes hij in een wedstrijd geeft? Ach, laten we overal de betrekkelijkheid van inzien. Er wordt hard gewerkt aan verbetering. Het Nederlands elftal lijdt soms aan, gezien de laatste interland, overschatting, de scheidrechters aan hun juiste kijk op. Maar geven we elkaar het vertrouwen, gaan we uit van de feilbaarheid van mensen? Zonder fouten geen Van der Gijp en Derksen en…..  geen spelers, trainers en scheidsrechters.

Vertrouwen. De basis voor groei.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief