Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Ajax-FC Twente

Geplaatst op 16 mei 2011 door   ·   1 Reactie

Het is zondagmiddag 10 voor 2. Ik begeef me via de omloop  achter de tribunes samen met enkele collega’s naar de perstribune. Het wordt tijd om alvast wat sfeer te proeven van de warming up van spelers en fans. De Arena is een hunkerbunker geworden. Met een slangenkuil als basis wil de titel maar niet in Amsterdam terugkomen. Eindhoven, Alkmaar en Enschede zijn inmiddels de voetbalhoofdsteden van Nederland geworden. Enschede wil dat graag blijven en heeft al de Johan Cruijff Schaal, de beker en de landstitel voor de vrouwen binnengehaald.

Naast mij loopt Kees Kist, duidelijk herkenbaar. Hij heeft nog altijd een atletisch figuur, ondanks zijn 59 jaren. De Europees topscorer van 1979 wordt niet herkend door de Ajax-fans op de omloop. Hij kan zo doorlopen. Niemand geeft een teken van herkenning. Ze hebben iets anders aan hun hoofd.

We gaan hoog in de nog half lege Arena de perstribune op. Op het veld zijn bij het linkerdoel twee poppetjes met de warming up begonnen. De doelman van de landskampioen, Nikolay Mihaylov, wordt op temperatuur gebracht door zijn collega Sander Boschker. De hiërarchie is hersteld. Mihaylov is vandaag weer de primus inter pares. Hij wil en moet vandaag de nul houden.

In de middencirkel ligt een mega-groot Ajax shirt. De mouwen passen er net niet in. Mooi gezicht.

13.51. Ineens een oorverdovend lawaai. De twee doelmannen van Ajax komen het veld op voor hun warming up. Vermeer en Verhoeven, vergezeld door hun trainer Carlo ‘l Ami, ooit een zeer goede sluitpost van Heracles, maar dat terzijde. Hij doet zelf ook wat oefeningen. Hoe professioneel is Ajax, zelfs de keepertrainer moet fit zijn. De eerste spreekkoren rollen van de tribunes.

13.53. Rechts hangen Ajax-fans een spandoek op. Wij zijn Ajax! Wij zijn de beste! Verderop Hiep Hiep Hoera. Nathalie 40.

13.59. Een aantal Belgische collega’s zoeken hun plek op de grote, hoge perstribune. Tegelijk dreunt een disco versie van een bijna vergeten popgroep uit hun land met de naam Vaya Con Dios door de luidsprekers. Nah neh na na heet het lied. Vandaag maken we er Ja nee ja ja van, zegt een Twentse collega die vooruitblikt op het wedstrijdverloop.

14.00 uur. Een orgie van lawaai. Daar komen de Ajax-spelers begeleid door onduidelijk en veel te hard synthesizer-geluid.

14.01 Kampioenen olé olé zingt de Arena hetgeen een beetje vreemd is, want de kampioenen zijn nog steeds niet op het veld. Frank de Boer geeft zijn eerste interview. Hij is nog jarig ook, 41 jaar alweer.

14.03 Enorm gefluit. De landskampioen betreedt het veld en krijgt een overduidelijke ontvangst. De spelers vormen een rij van zestienmeter tot middenlijn en doen hun warming up. Het ziet er indrukwekkend uit, maar de Ajax-fans schrikken er niet van, ze blijven fluiten. Even later gaan de tien basisspelers verder. De reserves waaronder de miljoenenaankopen Janko en Bajrami lummelen in een kringetje.

14.06 De fans van de landskampioen klinken luid en duidelijk door het grote stadion. Alsof ze het juiste moment hebben afgewacht om hun team een hart onder de riem te steken. Twente. Twente… klinkt het staccato en vol zelfvertrouwen. Ze bevinden zich in de linkerhoek aan de overkant boven een brede band met de woorden WERELDBEKER EN EUROPESE SUPERCUP. Ja, Ajax wil het weten wat in het verre verleden allemaal gewonnen werd. En terecht.

14.12 Onder hels gefluit leest de speaker de opstelling voor van de landskampioen. Preud’homme bespreekt de toestand in de Arena met JJ van Gangelen.

14.13. André Hazes bezingt een kleine jongen. Misschien bedoelt hij Christian Eriksen die net een verdwaalde bal op weergaloze wijze controleert. Er zijn veel goede mensen, maar slechte zijn er ook... zingt de volkszanger. Vertel hem wat.

14.15 De Ajacieden doen nog een klein, fel partijtje.

14.16 De speaker doet een passioneel beroep op de twaalfde man. ‘We zijn met 50.000 man die vanmiddag…. Hij gaat er zelfs bij schreeuwen. Dan leest hij de opstelling voor, eerst de wissels en dan de basis. Steeds verschijnt het portret van genoemde speler op de twee grote schermen.

14.17 De spelers van de landskampioen trekken nog een paar korte sprintjes bij de zijlijn, zoeken nog even contact met de fans en zoeken de kleedkamer op.

14.21 Peter Hekkema meldt zich bij mij, een oude kennis. Hij schrijft voor de Ajax-media en heeft een enorm geheugen van feitjes en weetjes. Aegon is volgens hem de grote winnaar. Die naam komt vandaag in tachtig landen over duizenden schermen. Peter gaat er gemakshalve van uit dat Ajax de partij gaat winnen. Ik zeg dat hetzelfde voor Arke geldt. Dan zegt hij dat De Boer de enige trainer is in Nederland, die op zijn verjaardag kampioen wordt. Een optimist spreekt mij toe, zo merk  ik. Of is het de onuitwisbare Amsterdamse bluf. ‘Nou ja’, zegt hij tien seconden later, ‘als Ajax wint.’ Juist.

14.22 Ajax zoekt de kleedkamer op, na eerst nog de fans een oppepper gegeven te hebben.

14.25 De schaal blinkt aan de rand van het veld. Hazes zingt nu over bloed, zweet en tranen.

14.28 De speaker verkracht zijn stembanden als hij nogmaals om de steun van de twaalfde man smeekt.

14.29 Met zijn karakteristieke, pedante loopje betreedt scheidsrechter Vink de mat. Ogen uit tachtig landen zijn gericht op de Amsterdamse Arena.

14.30 Een enorm vuurwerk breekt los tijdens de toss. Nog een paar donderknallen en een boel rook begeleiden het einde van de prelude. Bewaar het toch voor de huldiging, zegt iemand achter mij. Niettemin, de strijd kan beginnen.

=====.

00.38 Bryan Ruiz knalt uit een kleine hoek op het lichaam van doelman Vermeer.

3.55 Eerste onnodige overtreding van Douglas. De oproepen van de Ajax-speaker zijn niet aan dovemansoren gericht. Als een speler van de landskampioen de bal heeft, fluiten alle Ajax-fans. Na die donderknallen van enkele minuten geleden vraag ik me af of de elf Twentse zieltjes dit allemaal aankunnen. Laten ze dit geweld zomaar van hun schouders afglijden en doen ze wat ze kunnen en moeten doen? Ik vraag het me af, een mens is immers niet van beton.

Stand van zaken na 10 minuten: Ajax is sterker.

13.40 Foute pass Douglas. De aanstaande vader oogt nerveus.
14.40 Weer een fout van Douglas. Ajax is meteen gevaarlijk.
18.58 Luuk de Jong verliest voor de zoveelste keer een kopduel, uit de tegenaanval doen Sulejmani en Siem de Jong een fraai één-tweetje. Suljemani schiet rakelings over.

Stand van zaken na 20 minuten: Ajax is nog steeds sterker, voetbalt beter, wint bijna alle duels, is zelfbewuster. De landskampioen laat zich de kaas van het brood eten.

23.00 Van der Wiel zet voor, Siem de Jong scoort 1-0. Prachtig doelpunt. Voor de zoveelste keer dit seizoen begint de landskampioen met een achterstand. De roodwitte massa doet een springlied. De Arena explodeert.
28.01 De eerste corner voor de landskampioen. Theo komt eraan en provoceert de mensen die bij de cornervlag zitten, waarna hij prompt een aantal voorwerpen naar zijn hoofd geslingerd krijgt.

Stand van zaken na 30 minuten: Ajax heeft nog steeds een overwicht. Vermeer is een eenzame keeper.

32.03 Preud’homme zit niet rustig meer na al die foute passes en verloren duels bij de landskampioen. Hij komt uit de dug out en roept wat. Waarschijnlijk hoort alleen hijzelf het.
34.22 Denny Landzaat is dicht bij de gelijkmaker. Hij komt enkele decimeters te kort na een goed lopende aanval van de landskampioen.
36.24 Corner voor Theo aan de andere kant. Daar kunnen ze ook gooien. De speaker roept om dat niemand meer iets naar Theo mag gooien. Maar ja, als je het zelf uitlokt.
37.51 Geeft Vertonghen Luuk de Jong een elleboog? De spits van de landskampioen heeft nog geen bal goed geraakt en is nu zelf geraakt. Hij ligt op de grond. De spons doet wonderen.

Stand van zaken na 40 minuten: De landskampioen wordt sterker. Het spel verplaatst zich inmiddels wat meer naar de Ajax-helft. Theo mag een paar vrije schoppen nemen. Hij probeert ze op een Twents hoofd te plaatsen. Knal er ook eens een op doel, denk ik.

44.07 Weer een fraaie aanval van de landskampioen en weer scoort Landzaat bijna.

RUST. Ben Saunders en een andere artiest wiens naam ik niet goed meekrijg, treden samen op. Ik babbel wat met mijn buurman, niemand minder dan Frits Barend uit Amsterdam en met mijn achterbuurman, niemand minder dan Bert Janssen uit Enschede. Ja, wat is de landskampioen nerveus. Ja, wat creëert Ajax desondanks weinig kansen. Ja, laat de landskampioen blij zijn dat het nog maar 1-0 staat.
Ik loop naar beneden en kom een oud-collega uit Denekamp tegen. Hij hoopt toch zo dat de landskampioen de strijd gaat winnen en vooral omdat hij tot in het diepste van zijn hart helemaal niets heeft met Ajax. Zijn argumenten daarvoor zijn te billijken.
Terug op mijn plek wil Barend weten waarom Arnold Bruggink nooit uit de verf is gekomen dit seizoen. Hij had er meer van verwacht. Tja, dat kan ik ook niet weten. Op diens favoriete positie stonden anderen zoals Theo die het goed hebben gedaan.

46.01 Eigen doelpunt Landzaat. 2-0. Hoe is het mogelijk? Het is mogelijk. Als je dan toch een eigen doelpunt scoort, doe het dan mooi. Ik denk aan oud-Ajacied Johnny Dusbaba die ooit eens in het Diekmanstadion een prachtige eigen goal scoorde. Nog mooier dan die van Landzaat die overigens een achttal seconden heel eenzaam met zijn neus in het gras blijft liggen. Arme jongen. Na een goed seizoen overkomt hem dit…
47.02 Snelle aanval via Bart Buysse. Luuk de Jong tikt de bal aan, Theo scoort. 2-1.
48.20 De landskampioen wordt feller. Ze ruiken iets.
51.14 Ajax wil een strafschop, omdat Mihaylov De Jong te hard geraakt zou hebben. Vink fluit niet. Hij is trouwens goed bezig vandaag.
54.05 Douglas legt Vertonghen neer. Gele kaart

Stand van zaken na 55 minuten. Het is een aangename wedstrijd geworden. De landskampioen wordt sterker en Luuk de Jong wint weer kopduels.

Stand van zaken na 65 minuten: Idem. Vele strijd aan beide kanten. Landzaat blijft nerveus en doet een paar dingen die hij normaal nooit doet. Hij wordt gewisseld.

66.04 Nog een paar wissels. Janko komt de landskampioen versterken, maar laat de eerste bal van zijn borst stuiten.
72.07 Blind voor Boilesen die kramp heeft.
73.19 Bryan Ruiz wordt door vier man neergelegd. Anita krijgt geel.

Stand van zaken na 75 minuten: Idem. Ajax wordt weer sterker.

76.23 Chadli (doet hij ook mee, ja hij doet ook mee) kopt over na een aanval via Rosales. De landskampioen had gelijk kunnen staan…
77.12 Weer Siem de Jong, broer van Luuk, zoon van Loekie en oud-Almeloër George, scoort weer na een vreselijk mooi passje van Eriksen. Terwijl Bajrami Chadli aflost, deinen we op en neer, want 50 000 Ajax-fans zijn aan het springen. Alsof we in een vliegtuig zitten met hevige turbulentie. Ze zingen een onduidelijk lied. Iets van sja la la.
80.30 Botsing Bajrami-Douglas, ja twee spelers van de landskampioen. Het zijn symptomen waaraan je ziet dat het een onmogelijke missie dreigt te worden voor de landskampioen om te herhalen wat veel landgenoten buiten Amsterdam hopen.

Stand van zaken na 85 minuten: FC Twente begint nog een keer aan een omsingeling. De landskampioen probeert het nog een keer. Theo, Wisgerhof, Douglas, Brama. Ze maken een verbeten indruk.

86.25 Vrije schop Theo
87.55 Ruiz is er dichtbij.
88.35 Gele kaart Janssen na een kort gesprek met Vink.
89.05 Hé, daar is de speaker weer. ‘En dames en heren. De Ajacied van de wedstrijd is deze keer het hele elftal. Ons aller Ajax.
90.22 Vrije schop Theo. De zoveelste. Plus zeven corners, Ajax nul.
92.00 De laatste schermutselingen. Laatste fluitsignaal.

Alles wat Ajax is, rent het veld in. Frank de Boer wordt honderden keren geflitst. Ph staat er drie meter verder bedremmeld bij en geeft de vierde man een hand. De voormalige landskampioen kijkt toe, Ruiz en Theo met de handen in de zij. Janko hurkt, Rosales zit op de grond, Landzaat wordt geïnterviewd door de dochter van mijn buurman.
Men begint te bouwen aan een podium. André Hazes zingt weer over bloed, zweet en tranen. Buurman Frits Barend zingt hardop mee. Op zijn mond ligt een gelukzalig glimlachje.

Collega Hekkema meldt zich weer. ‘De eerstvolgende wedstrijd is weer tussen deze ploegen’, zegt hij. ‘Wie zouden er dan nog bij zijn?’ Hij weet zeker dat Vertonghen en Stekelenburg dan weg zijn. En bij FC Twente? Hij kijkt me aan. Ik haal mijn schouders op. Ruiz? Theo? Janko? Onyewu zeker. Bruggink zal wel stoppen. Zeg het maar.

Beneden geeft Joop Rosales een hand en Janko ook. Ze zitten nog steeds op het gras. De anderen zijn weg of zitten in de dug out. Theo staat hevig gebarend bij Alfred Schreuder. Hij is boos, dat is zeker. Logisch, Theo is een winnaar en dat kon je niet van al zijn ploeggenoten zeggen vandaag.
De ceremonie kan beginnen. Ajax krijgt de schaal, de voormalige landskampioen denkt terug aan een matige finalewedstrijd en aan het puntverlies tegen Roda JC, De Graafschap, de zes verloren punten tegen AZ en ga zo maar door. Niet doen. Het hoort bij een competitie. Je hebt geluk, je hebt pech, je verliest soms terecht en soms onterecht en uiteindelijk sta je daar waar je staat. Dit jaar is de Twentse topclub tweede. Ook niet verkeerd.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Hans van den Berg says:

    De trainer van FC Twente heeft op het beslissende moment weer tactisch gefaald;
    Waarom Tiendalli niet laten staan? de 2 backs van FC Twente die er nu stonden waren zowel bij balbezit als verdedigend de 2 zwakke schakels. Gooi de laatste 20 minuten John op de vleugel voor bruikbare voorzetten voor Janko of de Jong!
    Nu gaat Boerigter naar Ajax. een gemiste kans om een echte ouderwetse vleugelspeler binnen te halen die vanaf de achterlijn een bal kan voorgeven!
Archief