Zaterdag 25 mei 2024
Twentesport

Bezint eer ge vertrekt

Geplaatst op 6 mei 2012 door   ·   1 Reactie

Binnenkort gaat het weer een paar maanden loos. Dan is de markt echt open en worden prof- en tegenwoordig ook amateurvoetballers verhandeld. Makelaars, adviseurs, sjacheraars, slimme vaders en andere begeleiders proberen hun protegé te slijten bij clubs die vacatures hebben of nog op zoek zijn naar alternatieven voor een falende speler uit hun selectie. Dat gaat met handjeklap en andere vormen van pingelarij, maar ook via keurige transacties. FC Twente zal daaraan niet (willen/kunnen) ontkomen, hoewel bij voorzitter Joop Munsterman cs laatstgenoemde optie uiteraard prevaleert. Keurige transfers dus.

Ik richt me in dit geschrift tot de spelers van de voormalige landskampioen uit Enschede, die binnenkort vertrekken. Luuk de Jong staat in de etalage, Nacer Chadli wellicht ook. Mihaylov gaat zeker. Bajrami mag weg, net als Roberto Rosales. Ola John is al bijna weg, zo zei hij zelf afgelopen woensdag en dat kan ik totaal niet vatten. Hij is nog maar net doorgebroken, komt uit de eigen opleiding en zou nu al willen gaan. Met zijn oudste broer Collins als mislukt voorbeeld en nog talloze jonge spelers meer, zou Ola zo wijs moeten zijn om nog een paar jaar te willen blijven. En ook FC Twente zelf moet bij interesse van andere clubs of bij gretige koopmanslust van Ola’s makelaar onmiddellijk haar veto uitspreken. Joop, ga niet voor de miljoenen die Ola ongetwijfeld binnen gaat brengen, maar laat deze regio en omstreken nog eerst een paar jaar genieten van deze ‘eigen’ speler en laat hem voor zijn eigen bestwil nog rijpen in eigen gelederen. Hij is pas 19 jaar.

In zijn algemeenheid, heren voetballers van FC Twente , let op uw zaak. Weet wat je doet, want jullie voorgangers zijn op enkele uitzonderingen na niet goed terechtgekomen. Ik som de vertrokken topspelers op vanaf 2007, toen de huidige succesvolle periode zo ongeveer is begonnen. Ze verdienden miljoenen, maar als voetballer kwamen ze bijna allemaal op het tweede plan terecht, met alle gevolgen van dien (wisselspeler, tribune, stress, ruzie met de trainer, tijdelijke verhuur en dergelijke, verkoop naar een lager niveau).

Peter Niemeyer (in 2007 transfervrij naar Werder Bremen)
Kennedy Bakircioğlu (2007 – Ajax – 1.3 miljoen)
Sharbel Touma (2007 – Borussia Mönchengladbach – transfervrij)
Karim El Ahmadi  (2008 – Feyenoord –  5 milj)
Luke Wilkshire (2008 – Dinamo Moskou – 2.2 milj)
Robbie Wielaert (2009 – Ajax – 3.15 milj)
Orlando Engelaar (2006 – FC Schalke04 – 8 milj)
Edson Braafheid (2009 – Bayern München – 2 milj)
Stijn Huysegems (2009 – Genk – 1 milj)
Youssouf Hersi  (2009 – AEK Athene –  transfervrij)
Eljero Elia (2009 – HSV – 9 milj)
Marko Arnautovic ( 2009 – Inter Milan – 6,5 milj)
Cheick Tioté (2010 – Newcastle United – 4 milj)
Ronny Stam (2010 – Wigan Athletic  – 3 milj)
Miroslav Stoch (2010 –  Fenerbahce-  was gehuurd)
Theo Janssen (2011 – Ajax – 3 milj)
Bryan Ruiz (2011 – Fulham FC – 12 milj)
Marc Janko (2012 – FC Porto – 3 milj)

De kenners onder u hebben het al gezien. Van de 18 genoemde topspelers konden alleen Wilkshire, Tioté en Janko hun loopbaan zonder problemen voortzetten. De andere 15 kenden aanloopproblemen, hadden slechts af en toe een basisplaats of hebben om andere redenen hun periode bij FC Twente nog steeds geen goed vervolg kunnen geven. Sommigen staan inmiddels alweer bij een andere club onder contract.
Hoe komt dat? Wat zijn de oorzaken die aan deze curieuze feiten ten grondslag liggen? Wellicht hebben sommigen zich laten leiden door de verkeerde keuze van de makelaar/adviseur die met een te mooi verhaal aankwam en intussen zelf zijn banksaldo spekte.
Maar bij de meesten is het een mentale kwestie. De clubs hadden de speler gescout, gingen meestal niet over één nacht ijs, maar hij was of te jong of kon niet tegen de hardheid van de reservebank of moesten erg wennen aan de atmosfeer bij de nieuwe werkgever waar het leven in club en kleedkamer harder en zakelijker is dan bij FC Twente. Zelfs een ervaren man als Theo Janssen had tijd nodig om te wennen bij Ajax, waar de sfeer anders (harder, killer) is dan in Hengelo/Enschede.
Theo herstelde zich net als enkele anderen, maar van de meesten is de carrière in het slop geraakt. Dus, aanstaande vertrekkers bij FC Twente, bezint eer ge vertrekt.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Peter Bonder says:

    Beste Gijs, ik denk dat El Ahmadi zich bij Feyenoord toch redelijk heeft herpakt. Misschien dat FC Twente hem maar terug moet kopen.
Archief