Woensdag 29 mei 2024
Twentesport

Bryan Gonzáles Ruiz Twents Topsporter van het Jaar 2010

Geplaatst op 2 januari 2011 door   ·   Geen reacties

Joop Munsterman was in 2009 de beste  topsporter van Twente. In het opperhoofd van FC Twente – ik noemde hem vorig jaar op deze plaats een visionair, creator, streber, durver en leperd –  eerde ik toen de fantastische opmars van de club, die dus in 2010 zelfs culmineerde in de landstitel. Of Joop echter ook mijn persoonlijke nummer 1 van 2010 is geworden, leest u hieronder.

Eerst meld ik nog dat ik met ingang van nu ook zogenaamde  oeuvreprijzen uitdeel. En – laat dat nog eens duidelijk zijn – bij de topsporters die in aanmerking komen voor de titel Topsporter van het Jaar reken ik ook de bobo’s die met een optimale topsportmentaliteit de voorwaarden wisten te scheppen die nodig zijn voor top-prestaties in topsportland.
Overigens, de toekenning van deze prestigieuze titels en prijzen zijn louter virtueel. Het gebeurt door mij op deze plek. Ik ben het enige jurylid en gebruik bij deze plechtige benoemingen alle identiteiten die ik in me heb. Ik keek naar prestaties, maar vooral ook naar esthetiek, liet mijn gevoel meespreken, was soms reëel, maar soms liet ik ook mijn sentimentaliteit een tikkeltje prevaleren. Ik hield de historische waarde in de gaten en keek tegelijk vooruit.
Zo kwamen de volgende benoemingen tot stand. Daar gaan we dan. 

De OEUVREPRIJS van 2010 gaat naar de volgende topsporters. (Ik noem ze in alfabetische volgorde.)
SANDER BOSCHKER. Deze benoeming behoeft geen toelichting. Hij vestigde records, was een essentiële pion in de strijd om het landskampioenschap, vertegenwoordigde de regio op het WK. Bevindt zich nu  in de nadagen van een glanzende carrière.
HENK KESLER. Scheidend roerganger van profvoetballend Nederland dat veel aan zijn directe en slimme manier van leiding geven te danken heeft.
STEVE McCLAREN. Leidde FC Twente in zijn eigenaardige Engelse stijl naar een historisch moment.
BLAISE NKUFO. Ook een man van records. Aanvoerder/doelpuntenmaker van de landskampioen. Afrikaan die Tukker werd zonder de taal, laat staan ons dialect, te spreken.
KENNETH PEREZ. Als dank voor de ingenieuze (steek)passjes, voor de fraaie vrije schoppen en voor zijn inbreng bij de landstitel als een van de leiders van het kampioensteam. 

MARTIN PIECKENHAGEN. Topsporter tot in de kleinste cellen, heeft hier voor hij terugkeerde naar zijn Heimat een onuitwisbare indruk achtergelaten.
MICHEL STEGGINK. Oké, hij was amateurvoetballer. Maar wel werd hij op het hoogste niveau liefst zeven keer kampioen, vijf keer met HSC’21 en twee keer met HHC. 
FEDDE ZWANENBURG. Vertrekkende bobo van het sympathiekste soort zette de jaarlijkse FBK-Games nog beter op de wereldkaart. Alle hulde daarvoor.

===.

Dan nu mijn officiële lijst van de 25 beste TWENTSE TOPSPORTERS van het JAAR 2010. 

1. BRYAN GONZÁLES RUIZ. Het landskampioenschap was zonder deze prachtige voetballer niet behaald. 24 Goals. En daarna, die wedstrijden tegen bijv Inter, Ajax en ga zo maar door. Hou hem aan boord Joop, bind hem met een staaldraad vast aan een van die pijlers van de Gr Veste.

2. MARK TUITERT. Moet een unieke Olympische kampioen op de 1500 meter dan niet op de eerste plaats staan? Zeker. Maar Ruiz is nog een tikkeltje unieker.

3. JOOP MUNSTERMAN. Hoe je het ook wendt of keert, Joop is de bobo die het beleid opzette dat als fundament diende voor de landstitel. Hij hoort hoog op deze lijst. Zonder Joop zou….. Inderdaad.

4. HINKELIEN SCHREUDER. Een wereldrecord, vijf Europese titels en nog talloze prijzen. De succesvolle zwemster is een wereldtopper.

5. DOUGLAS FRANCO TEXEIRA. Grote, grootse verdediger van de landskampioen. Marmeren steunpilaar.

6. GERTJAN VERBEEK. Strak, streng, strikt. Leidde Heracles naar topprestatie.

7. WOUT BRAMA. Onderschat svp deze autochtone landskampioen in het hart van het elftal niet!

8. THEO JANSSEN. Wonderlijke sportman annex feestbeest. Regelmatig uitblinker bij de landskampioen. Scoorde meerdere keren de beslissende goal of verstuurde de pass naar de scorende medespeler.

9. MONIEK NIJHUIS. Als schoolslagzwemster is er in Europa geen betere meer.

10. JEROEN DUBBELDAM. De Olympisch kampioen van 2000 was ook tien jaar later succesvol. Een world-cup zege, een handvol Grand Prix, waaronder die van Calgary.

11. MERLE VAN BENTHEM. De tiener uit Hengelo is in het BMX een wereldtopper geworden. Hoogtepunt in 2010:  de wereldtitel bij de junioren.

12. LINDSEY MEADOWS. Had Tex Town Tigers zonder haar de Europa Cup 1 ook  gewonnen?  Nee dus.

13. PETER WISGERHOF. Weer een landskampioen van FC Twente. Strategisch sterke stopper en aanvoerder. Sinds kort zelfs international.

14. KIRSTEN WILD. Overal reed ze weer prijs, op de baan, in rondjes om de kerk, in etappe koersen en klassiekers.

15. SANNE WEVERS. Met Nederland negende op het WK en is wereldwijd officieel erkend van wege De Wevers Pirouette. Wat ze doet? Op de balk een dubbele pirouette met gestrekt geheven been. 

16. WOUTER OLDE HEUVEL. Nederlands kampioen schaatsen. Twee keer in één jaar.
  

17.  JORIEN VOORHUIS. De nummer 2 van Nederland, was op de Olympische Spelen, werd door bizarre regel geen Nederlands kampioene 5 km.

18. NACER CHADLI. Nog maar een half jaar hier en al zo goed. 

19. RACHEL KLAMER. Op naar de Olympische Spelen van 2012 via oa een fraaie Europa Cup-zege in Turkije.

20.  GERCO SCHRÖDER. Was al wereld- en Europees kampioen. Nu ook Nederlands kampioen, plus – zoals gewoonlijk –  talloze internationale prijzen.

21. WILLIE OVERTOOM. Een der sterkhouders van Heracles in het succesvolle seizoen 2009-2010.

22. SILKE TULK. Al doen er maar drie landen mee, wereldkampioen was ze wel!

23. BJÖRN KUIPERS. Wordt een internationale topper. Floot op wereldkampioenschap voor clubs de halve finale, dus…

24. MARET GROTHUES
. Geen grote prijs met het nationale volleybalteam, maar wel was ze de beste serveerder op het WK.

25. PETER AERTS. Veertig jaar, maar wel finalist op het WK. Welke sport? K-I, vechten met alles wat mag. Is bepaald niet mijn cup of tea.
Jorien ter Mors, Job Kienhuis, Luuk de Jong, Gertjan Bruggink, Dwight Tiendalli,  Willem Greve, Nikolay Mihaylov, Britt Vonk, Jos Lansink, Marit Dopheide, René Stokvis, Tim Sluiter, Jurrian van der Vaart. Ik weet het. Jullie zijn ook heel goed bezig. Volgend jaar? We houden jullie goed in het vizier.
 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief