Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

Egoïst of socialist, wat bent u?

Geplaatst op 28 januari 2011 door   ·   Geen reacties

Op het voetbalveld is de keuze tussen het eigen belang en het teambelang een voortdurende afweging. Een keuze met veel mogelijke uitkomsten die uiteindelijk mede bepalend is voor het resultaat.

Een workshop bij het eerste elftal van een hoofdklasser. Een introductie mijnerzijds; vervolgens in groepen uiteen. Centrale vraag: Staat het clubbelang, het teambelang of het eigen belang bovenaan? Een vraag die tot een levendige discussie leidt. De een gaat in eerste instantie voor zichzelf; een ander stelt het team centraal.

Twee meningen die op het eerste gezicht tegenstrijdig zijn. De keuze tussen samenspel en een individuele actie is balanceren op een dun koord. Dat zoeken van het evenwicht, vaak door intuïtie bepaald, is de meerwaarde van een team. Een spits die te veel de bal afgeeft, doet geen recht aan zijn spits zijn. Zou hij missen dan reageren trainers: ‘jammer, maar zijn intuïtie tot scoren hoort bij een spits’. In dat opzicht is het eigen belang primair om uiteindelijk het teambelang te dienen. Want goals leveren een overwinning op.

De club bepaalt de kaders; schept de voorwaarden. Afspraken over structuur, discipline, de uitstraling worden bepaald door de vereniging. Het team, en dus ook de individuele speler, zal daar een afspiegeling van (moeten) zijn. Een speler moet zich daar in schikken en selecteert zich uiteindelijk dus zelf in of uit een team.

Een eensluidend antwoord is dus niet eenvoudig te formuleren. Iedere speler heeft zijn waarde intrinsiek, maar altijd ingrijpend op de ander. Zonder club geen team en individu en zonder het individu geen club en team.
Gelukkig, we kunnen niet zonder elkaar.

Een hoofdtrainer van een eredivisieclub over een medisch probleem in zijn groep zei onlangs: ‘De speler zelf is het belangrijkst.’  Hebben Bayern München en meer van dat soort clubs dat ook begrepen of juist niet?

Noot: De durf van een club om een workshop te organiseren over onder andere bovenstaand onderwerp, is lovenswaardig. Het geeft inzichten die bijdragen aan de team- en individuele prestatie. Een bijkomend, niet onbelangrijk voordeel, is dat de club tot nu toe een sterke seizoenstart heeft.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief