Vrijdag 26 juli 2024
Twentesport

Leiderschap

Geplaatst op 7 maart 2013 door   ·   1 Reactie

Het is 100% waar dat je heel veel vrienden hebt als je wint.

Het is 100% waar dat als je niet wint je ook vrienden hebt. Niet veel, maar ze zijn er wel.

De kern van beide stellingen is de relatie tussen gedrag en hersenen: hoe invloeden van buitenaf de hersenen vormen en zo gedrag, vaardigheden en emoties beïnvloeden.

Dit gaat op voor iedereen.

Het effect van die beïnvloeding zal echter niet bij iedereen hetzelfde zijn.

We zijn in feite zo geprogrammeerd dat wij de massa volgen.

‘Alles om ons heen is negatief en de kritiek komt van alle kanten’.

‘Iedereen is gefrustreerd, de spelers, de fans, ik…. En blijkbaar kunnen we er allemaal niet mee omgaan. Het is te veel, voor iedereen. We spelen veel te angstig. Belangrijk is dat de leiders nu opstaan’. Woorden van ex-FC Twente-trainer Steve McClaren, enkele zaterdagen geleden in een interview met TCTubantia.

Maar, wat is nu leiderschap?

Menselijk leiderschap is van alle tijden. Overal tref je leiderschap aan.

Het doel dat de leider stelt wordt ook vaak het gemeenschappelijke doel. Wij allemaal willen graag ergens bij horen.

Accepteer dat onze hersenen deel uitmaken van het lichaam. Het mentale systeem is niet los te koppelen van het fysieke systeem.

Het is een zeer snelle tijd. Er komt zoveel informatie op ons af dat wij moeite hebben om alles te ordenen. Het is een transformatietijdperk. De snelheid van het kunnen transformeren is ongelooflijk belangrijk. Onze hersenen kunnen zich aanpassen.

Mental Coaching leert je hiermee om te gaan. Hoe kun je anders leren denken, oplossingsgericht en dat met gezond verstand?  Jouw angst of de angst van een ander kan onze hersenen, zonder dat we het beseffen, beïnvloeden waardoor ons gevoel, denken en gedrag  veranderen.

Heel belangrijk is inspirerend leiderschap.

Het kunnen inspireren van mensen is een van de meest gevraagde competenties van huidige leiders.

Mensen zijn het beleid van controle zat en willen weer tot ‘leven’ gewekt worden. Supporters zijn het zat om naar het stadion te gaan waar geen beleving, passie en inspiratie is. Vandaar de roep om leiders die kunnen inspireren. Leiders die richting kunnen geven zonder dat alles vastligt. Een richting waar de mens de ruimte krijgt om met zijn eigen talenten en passie waarde toe te voegen.

Deze richting vinden vele leiders eng en de meesten willen daar nog niet aan. Met angstig gedrag als gevolg. Veel mensen zijn risico mijdend. Deze transformatie moet het voetbal nu maken, willen ze uit de neerwaartse spiraal komen.

Laat het tijdperk van angst achter je. Ga inspireren en leg je focus op wat je echt wilt.

Inspireren is voorbij de horizon kijken.

Focus je op morgen!

Ben Middelkamp, Mental Coach.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Hans van den Berg says:

    Vroeger gingen de mensen naar de kerk
    Tegenwoordig gaan de mensen naar het stadion. Ze willen ergens bijhoren
    Inspirerend leiderschap tonen wordt steeds moeilijker. Is vaak tijdelijk.
    In de voetballerij kan een trainer zijn “kunstje” vaak maximaal 3 jaar volhouden. Daarna is iedereen weer uitgekeken. Bij de ene club werkt het wel. Bij de andere club weer niet.
    Fritz Korbach, Jan Zwartkruis, Jan van Staa zijn/waren tijdelijke inspirerende leiders. Directe benadering. Fel. Fanatiek en goudeerlijk. Echter niet meer van deze tijd.
    Focus je op morgen. Ga bezig met de Jeugdopleiding. Durf Jeugd een kans te geven. Dan maar geen resultaatvoetbal. Lef hebben om te bouwen. Kijk naar Heracles: weinig middelen, wisselende resultaten, maar wel een sterk ons/familiegevoel. Kennelijk is Peter Bosz samen met Jans Smit een inspirerende leider die niet vanuit de angst regeren maar spelers de ruimte en de kans krijgen om hun talenten te tonen waarbij het publiek een ondersteunde positieve factor is.




Archief