Woensdag 21 februari 2024
Twentesport

Nog 10 wedstrijden voor de FC

Geplaatst op 28 februari 2013 door   ·   3 Reacties

McClaren is weg, de gedreven Engelsman is verdreven uit de Veste. Vele malen legde hij de afgelopen maanden uit dat bijna alles in een voetbalseizoen draait om de laatste tien wedstrijden. Dan zouden hij en zijn assistenten eindelijk een optimaal beeld hebben van de troepen en wisten ze precies hoe en met wie ze de titelstrijd zouden aangaan. Dan had hij elke speler van de selectie voldoende geobserveerd en dan zou iedereen klaar zijn voor de aanval op het tweede kampioenschap.

Juist op het moment dat de laatste tien wedstrijden gespeeld gaan worden, is McClaren met zachte, maar dwingende hand naar de zijuitgang geleid en vertrokken. Duizenden fans waren hem zat. De vaste volgers in de media ook, evenals sommige spelers en een aantal collega’s op de werkvloer. Tussenpaus Alfred Schreuder leidt voorlopig het eerste elftal en probeert de aspiraties van de club waar te maken. Is hij daarvoor de goede man? Dat valt nog te bezien, want hij stond nog nooit als trainer op eigen benen. Joop en zijn mensen vinden echter dat het kan.
Sommige mensen hadden Patrick Kluivert verwacht, een man met gezag vooral vanwege de indrukwekkende loopbaan. Overigens, een kennis van mij opperde aan de stamtafel tijdens het al weken durende gesprek van de dag om Kluivert in de spits te zetten. Dat kan natuurlijk niet, maar de sublieme topscorer van weleer zal het op deze leeftijd (36) altijd beter doen dan Luc Castaignos, een van de meest flagrante miskopen uit de geschiedenis van de club. Het is natuurlijk een raadsel dat McClaren deze zwakke speler heeft gehaald en daarna zolang heeft laten staan. En de Engelsman heeft meer inschattingsfouten gemaakt. Misschien had hij aanvallers als Plet en Bajrami niet moeten verhuren, want hij kwam voorin continu capabele mensen tekort. Laten we maar stoppen met het noemen van de minpunten en misrekeningen van McClaren. Hij is weg en eigenlijk had hij vorig jaar nooit terug moeten komen. Maar dat is alweer een andere discussie. Dat neemt trouwens niet weg dat ik het een aardige man vond.

Nog tien wedstrijden te gaan, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen aartsrivaal Ajax. Mooier affiche is er niet voor de start van de slotfase waarin de beslissing zal gaan vallen om de eerste plaats en de Europese tickets. Mooier affiche is er niet voor een ploeg die zich moet revancheren voor een serie wanprestaties, mooier affiche is er niet voor spelers die zich willen laten zien, omdat ze wat goed te maken hebben, omdat ze een paar teleurstellingen van zich af willen spelen en omdat ze graag in de etalage willen staan voor volgend seizoen.

Intussen broeden Joop & Aldo op een lijst van namen met potentiële opvolgers. Gertjan Verbeek lijkt mij een uitstekende keus. Om wie hij is. Oud-Enschedeër, oud-supporter en een consequente, allround vakman. Ik schreef en zei het al eerder. Verder? Peter Bosz zou ook kunnen. Vanzelfsprekend Fred Rutten ook. Hij heeft zich al eerder bewezen bij de club, als speler en als trainer. Bert van Marwijk wordt momenteel heftig aangeprezen, maar hij staat bij mij lager op het lijstje, vooral vanwege het WK in Zuid-Afrika en het daaropvolgende EK. Laten we afwachten wat Joop gaat doen.

Een paar dagen na het kampioenschap in 2010 vertelde FC Twente-voorzitter Joop Munsterman mij dat hij weliswaar enorm gelukkig was met het unieke succes, maar dat hij opzag tegen de follow-up. Hoe blijven we een topclub? Hoe handhaven we ons bij de eersten, terwijl we structureel de club verder willen uitbouwen? Hoe consolideren we dit kampioenschap? Dat soort vragen spookten door het hoofd van Joop. Hij zag tijdens de euforie van het kampioensfeest al in dat de volgende fase nog moeilijker zou zijn. De leidsman van FC Twente is een visionair. Ik heb hem daar al vaker om geroemd. Hij kijkt vooruit, creëert steeds weer nieuwe richtpunten en zit zelf altijd op de bok van het eerste rijtuig. Ook als het bliksemt en hagelt. Naast hem zit Aldo van der Laan, net als Joop een zakenman. Het is echter op het hoogste niveau in de clubleiding hoog tijd voor een sterke voetbalman. De uitbouw van de club is behoorlijk goed verlopen, maar het beleid rond het eerste elftal zwalkte de laatste paar jaren veel te veel. De aanstellingen van Adriaanse en McClaren zijn er goede voorbeelden van, net als diverse aankopen (Castaignos voorop) of te vroege verkopen (Ruiz, Janko, John, De Jong ea). Een technisch directeur, of een technisch manager of hoe het beestje ook heet, is zeer wenselijk naast de bestaande opperhoofden Munsterman en Van der Laan.

Delen is sportief

Reacties (3)

  1. Johan Buschers says:

    Denk dat veel mensen het met je eens zullen zijn.

  2. Jan says:

    Een topclub worden duurt een paar jaar helaas hebben nu ook de supporters van Fc Twente geen geduld meer. De titel is eigenlijk een paar jaar te vroeg gekomen.

  3. Huub van Langen

    Helemaal de spijker op zijn kop Gijs.
Archief