Donderdag 23 mei 2024
Twentesport

Ook buiten Almelo

Geplaatst op 25 maart 2012 door   ·   1 Reactie

Ons regionale dagblad pakte groot uit met de Alkmaarse victorie van Heracles. Terecht, het is een weergaloos resultaat, te meer omdat de wedstrijd ook een prachtig gevecht was met fraai voetbal van twee elftallen die ervoor gingen, zoals dat in sportjargon heet. Heracles sloeg op perfecte wijze toe, toen de vermoeidheid in de veel benen sloeg van de AZ-spelers. Opvallend was ook de rol van de invallers. Door Marko Vejinovic (een favoriete voetballer van mij, ik beken dat bij deze) werd Heracles gevaarlijker. Thomas Bruns had een essentieel aandeel in de overwinning en Ninos Gouriye was ook dreigend. Hij had alleen die ene bal moeten afleggen, een echte topvoetballer zou dat wel gedaan hebben, maar goed, hij is nog jong.
Maar wat ik wou zeggen over de krant: ‘Heel Almelo genoot gisteren van …..’ Zo begon een nabeschouwend artikel in de krant van zaterdag, maar dat was niet zo. Heel Twente genoot, zo heb ik gemerkt. Heracles is van Almelo en FC Twente is van de regio tot in verre omstreken. Dat is voor leken wellicht zo, maar in de praktijk is het soms het anders. Ik geef een paar voorbeelden.

Gistermorgen ging de bel. Een buurman aan de deur (ik woon in Hengelo).
‘Weet jij hoe ik aan kaarten kan komen voor de bekerfinale. Ik wil erheen met mijn dochter die in Hilversum woont.’
‘Tja, kijk in de krant of op TwenteSport.com of op de website van Heracles’, antwoordde ik.
Even later zat hij aan de koffie en vertelde met glinsterende ogen van trots over de heldendaad van Heracles. Deze bijna zeventigjarige Hengeloër bleek al zijn hele leven een fan van Heracles te zijn, zo nu en dan gaat hij er nog eens heen en nu de club dus na 109 jaar weer eens een climax nadert, wil hij erbij zijn, samen met zijn dochter uit Hilversum. Maar ja, hoe komt hij aan kaarten als hij via Hilversum met zijn eigen auto naar de Kuip wil rijden. Hij wil het uitzoeken en ik zal voor hem ook eens wat navraag doen.

Tweede voorbeeld. Een goede kennis van mij (geboren in Wierden, jarenlang inwoner van Borne en nu woonachtig in Maastricht) belde mij opgetogen op over de fannnntaaaastische wedstrijd van Heracles, zoals hij het noemde. ‘Ik denk dat ik met mijn zoon (woont in Utrecht) naar de Kuip ga’, meldde hij. Maar ook hij merkte wel op dat hij daarvoor niet eerst naar Almelo gaat rijden om op het stadionplein in een bus plaats te nemen. ‘Ik zie wel hoe ik het doe, maar ik ga erheen’, zei hij te langen leste resoluut.

Derde voorbeeld. Gisteravond zat mijn zoon met een achttal elftalgenoten wat in te drinken bij mij thuis, terwijl ze onderwijl af en toe tierend naar ADO-FC Twente zaten te kijken. Het kan ook andersom zijn geweest, dat ze FC Twente keken en ondertussen meteen wat aan het indrinken waren. En jawel, ik hoorde ze tussen de bedrijven door onder de indruk zijn van Heracles. Verschillende keren kwam het gesprek op de heroïsche 4-2 van Alkmaar. Ik hoorde de namen vallen van Bruns, Overtoom, Everton, Bosz, Gouriye en Quansah en ik hoorde dat ze wedstrijd mooi hadden gevonden etc. Hoewel ze altijd bij thuiswedstrijden van FC Twente present zijn en ook regelmatig uitwedstrijden van de huidige bekerhouder bezoeken, zijn deze jonge Hengeloërs van rond de 21/22 ineens aangenaam verrast door de prestatie van de Almeloërs. Mijn zoon en een van zijn vaste voetbalmaten zijn vastbesloten om eerste paasdag naar de Kuip te gaan.

Ik wou maar zeggen, ook dit succes werkt als een sneeuwbal die van de helling rolt. Ook buiten Almelo. Ben benieuwd hoe de directie van Heracles deze aangename bekerstory gaat inzetten voor nieuwe stappen naar een consistente toekomst.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jeroen says:

    Prachtig om te lezen, dat zoveel “niet Heraclieden” zo’n warm hart hebben voor mijn clubje. Ze zijn allemaal welkom, maar in dit gekke land met al haar regeltjes, kan mogelijk iemand uit Maastricht en Hilversum onze club niet gaan volgen in deze historische wedstrijd. Kan dat niet anders KNVB!!! Ik zou tegen deze mensen zeggen, gewoon even met Heracles bellen, of via de site kaarten bestellen, er is deze week vrije verkoop.
Archief