Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

Succes is een keuze

Geplaatst op 15 januari 2013 door   ·   Geen reacties

‘Emoties horen bij voetbal, bij sport, bij ons mensen’, is een veel gehoorde uitspraak.

Maar wat is emotie eigenlijk?

Emoties bepalen voor een deel hoe mensen met elkaar omgaan.

Emoties helpen ons om goed te leven, onze doelen te bereiken en vooral om met anderen samen te leven. Het zijn reacties op een gebeurtenis. Je hebt negatieve en positieve emoties. Een doelpunt maken leidt tot een positieve emotie, een strafschop missen geeft een negatieve emotie.

Als je die emotie z’n gang laat gaan dan kom je ‘in’ de emotie. Mis je een strafschop dan kan dat leiden naar emoties als schaamte, schuld en woede. Het is daarom belangrijk dat je om leert gaan met emotie.

Het is onzin dat je dan de emotie uit sport weghaalt. Juist als je leert en waarneemt wat emotie is en wat het met je doet, zal het voetbalplezier alleen maar toenemen. Weten dat agressief gedrag ook agressiviteit oproept bij andere mensen. Weten dat negatieve emotie stress oproept.

We gaan fouten maken en raken nog sneller geïrriteerd.

Elke verandering begint bij jezelf, maar durf je wel te veranderen?

Respect.

Ik blijf het graag herhalen, toon respect voor elkaar, respect, respect, respect.

Toch gaat het idiote gedrag maar door. Naar de scheidsrechter, de tegenstander, de supporter, de pers, etc. Je ziet het overal: in de rij voor de kassa of wachtend op een parkeerplekje: veel mensen tonen opgefokt gedrag, hebben een kort lontje.

Blijf in het centrum, op de weg of op het padje.

Daar zit ‘flow’.

Tijdens flow gebeurt iets bijzonders.

Het is een teken dat je één bent met de situatie. De meeste sporters refereren, als ze het over volmaakte momenten hebben, niet zozeer aan het winnen van een wedstrijd maar aan het volmaakte gevoel, het één zijn met hun uitvoering, het bijzondere gevoel van samenwerking, het vertrouwen en het moment. Flow is 100% positieve focus op het doel, flow is overgave, passie, inzet en gedrevenheid.

Leiders sta nu op!

Nieuw leiderschap is anders leren denken. Creëer een manier van denken die past bij winst en verlies. Een voorbeeld zijn voor anderen in gedrag. Vol passie, ambitie en wilskracht de toekomst in. Zoek balans in de dingen die je met elkaar als team belangrijk vindt en die je, onder alle omstandigheden, kunt beheersen.

Succes is geen toeval, succes is een keuze!

Ben Middelkamp,

Mental Coach.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief