Zondag 19 mei 2024

Heracles Almelo-ADO Den Haag 3-3 (3-2) – Analyse door Willem de Vries

Geplaatst op 30 september 2012 door   ·   Geen reacties

‘Voor de tweede keer dit seizoen mocht ik Heracles zien voetballen. De tweede keer speelde zij beter dan de eerste keer. Ik kon zien dat de ploeg progressie heeft geboekt ten opzichte van de wedstrijd tegen VVV Venlo. Het spel was beter en de wedstrijd was interessanter.

Dat de wedstrijd zo aantrekkelijk was om naar te kijken, lag niet alleen aan het spel van beide teams. De scheidsrechter kende in het eerste half uur al drie penalty’s toe. Deze werden allemaal benut. Daarnaast scoorden beide teams nog een doelpunt in hetzelfde half uur. Dit bracht de stand na 30 minuten spelen al op 3-2.
Het bleek in de openingsfase dat het er niet toe doet hoe je speelt. Heracles was de eerste helft de betere ploeg, maar kwam wel twee maal op achterstand.

De eerste helft ging voornamelijk gelijk op. Heracles was alleen iets feller en scherper dan Den Haag. Hierdoor stonden zij voor rust op voorsprong denk ik. In de tweede helft daalde het spelniveau aan beide kanten. Er werd weinig diepte gezocht in de aanval. Desondanks vond ik de rechter aanvaller van de Almeloërs, Ninos Gouriye, een goede wedstrijd spelen. Er zit een stijgende lijn in zijn spel en ik vind dat hij zijn basisplaats heeft verdiend. Het is een technische voetballer die beschikt over veel snelheid. Hij biedt zich goed aan en doet mee aan het spel. Ook Willie Overtoom liet een goede indruk achter. Hij controleert het spel waardoor er meer rust ontstaat in het spel van Heracles. Minder tevreden was ik over Armenteros die wederom weinig heeft laten zien. Ik had meer van deze spits verwacht dit seizoen.

Zowel de Heraclieden als de Hagenezen voetbalden met de wil om te winnen. Door de grote hoeveelheid doelpunten, waren alle spelers genoodzaakt naar voren te voetballen. Kortom, het was een open wedstrijd. Zodra je met veel pressie speelt, loop je het risico dat er gaten vallen in de verdediging. Heracles speelde daarnaast met drie verdedigers. De scherpheid van de thuisclub bleef niet de hele wedstrijd heersen. In de 78 minuut scoort ADO wederom uit een dode spelsituatie. Als een team niet 90 minuten geconcentreerd is en met risico gaat spelen, bestaat de kans dat de tegentreffer valt. Zodra er één moment van verslapping heerst, kan dit fataal zijn voor de drie punten. Dit ene moment ontstond en boorde Heracles 2 punten door de neus.

Als de mannen van Peter Bosz beter leren omgaan met dode spelsituaties en op kleine momenten iets feller zijn, acht ik de kans groot dat Heracles nog een aantal plaatsen stijgt dit seizoen. Voetballend vind ik het team namelijk erg sterk. Gezien de kansen was 3-3 weliswaar een terechte uitslag, maar het was Heracles dat voornamelijk heerste. Bij verlies zou Heracles de aansluiting naar het linker rijtje missen. Bosz kan niet ontevreden zijn over een gelijkspel, maar er had meer uit de wedstrijd gehaald kunnen worden.’

Heracles Almelo-ADO Den Haag 3-3 (3-2)
11. Duarte 0-1 (ed.) 20. Overtoom 1-1 (pen.) 24. Holla 1-2 (pen.) Overtoom 2-2 (pen.) 32. Gouriye 3-2 73. Holla 3-3

Geel: Te Wierik, Overtoom, Dorda (Heracles Almelo) Holla, Wormgoor, Chery, Omeruo, Beugelsdijk (ADO Den Haag)
Toeschouwers: 8.295

Man of the match: Willie Overtoom
Sterren: 1- Ninos Gouriye