Vrijdag 12 juli 2024
Twentesport

Bizar

Geplaatst op 14 januari 2018 door   ·   Geen reacties

Wat een bizar ongeluk en hoe kon dit toch gebeuren? De zilveren medaille-winnaar van Rio bij de BMX, Jelle van Gorkom, ligt op het moment van schrijven van deze column in coma in het ziekenhuis van Nijmegen en heeft van alles gebroken en gescheurd. Laten we hopen dat het allemaal goed komt, maar dit ongeluk had natuurlijk nooit mogen gebeuren.

Dat een BMX-baan voor onbevoegden ontoegankelijk moet zijn, lijkt mij logisch en dat alleen een bordje met de tekst ‘Verboden toegang voor onbevoegden’ niet voldoende is, snap ik ook nog wel. Onbevoegden worden dus geweerd door onder andere hekken en een ketting aan de voet van de meer dan acht meter hoge startheuvel. Vanaf de startpositie kun je echter niet zien of deze ketting is weggehaald, dus of je moet als rijder dit zelf vooraf controleren of je moet erop vertrouwen dat de procedures zodanig zijn, dat je zeker weet, voordat je je naar beneden stort, dat deze ketting door anderen is weggehaald.

Jelle van Gorkom traint al negen jaar op deze baan en de ketting hangt er waarschijnlijk ook al een groot aantal jaren, dus het zou tot de normale en ingeslepen procedures moeten behoren dat dit vooraf wordt gecontroleerd, niet één keer maar liefst ook nog voor een tweede keer, voordat er überhaupt gestart wordt. Check en dubbel check, maar ik spreek hier niet uit ervaring, ik heb namelijk hoogtevrees en durf zelfs niet te eten uit een diep bord, dus je ziet mij nooit op een startheuvel, zelfs niet zonder fiets.

Hoe het ook gaat aflopen met Jelle van Gorkom, het kan bijna niet anders dan dat er een of meer fouten zijn gemaakt en die fouten zijn ook aan te rekenen aan één of meer personen. Op dit moment kunnen we het Jelle niet vragen, maar mogelijk heeft ook hij een black-out gehad en is hij de trappen van de startheuvel opgeklommen zonder persoonlijk te controleren of de ketting wel was weggehaald. Maar ik weet natuurlijk niet welke afspraken hier over zijn gemaakt en vastgelegd zijn in procedures. Achter de schermen wordt zonder twijfel echter al druk gesproken en gespeculeerd over de schuldvraag. Ook verzekeringstechnisch gezien moet hier duidelijkheid over komen, dus dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is, lijkt mij helder en dit kan wel eens tot een langjarige rechtszaak leiden, zeker als Jelle van Gorkom er lichamelijk blijvend schade aan zal overhouden en zijn carrière als topsporter hierdoor over en uit is. Bewust wil ik het hier niet hebben over het meest zwarte scenario dat je maar kunt bedenken.

De prioriteit moet nu liggen bij het herstel van Jelle van Gorkom en direct daarna moet alles er op gericht zijn om deze fout in de toekomst te voorkomen. Het mag dus nooit meer gebeuren dat er een BMX’ er naar beneden gaat, terwijl de ketting er nog hangt. Een camerabeeld in combinatie met een groen/rood startlicht, lijkt mij bijvoorbeeld echt niet zo moeilijk te realiseren. Als voorbeeld zou ik de beveiliging rond en op een bobsleebaan nemen. Iedereen is het erover eens dat zo’n baan goed beveiligd moet worden en dat is dan ook zeker het geval. Kennelijk gelden deze uitgangspunten niet of in ieder geval veel minder op en rond een BMX-baan. Dat is dus volledig onterecht en triest dat dit bizarre ongeval onze ogen moet openen. Ik ga er althans van uit dat we er in ieder geval lering uit trekken en hoop van harte dat het met Jelle goed gaat komen. Wat een bizar ongeluk.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief