Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Three strikes and you´re out

Geplaatst op 23 mei 2011 door   ·   Geen reacties

Ik raak zo nu en dan wel eens iets kwijt. Nee, dit is een eufemisme. Ik raak iedere dag wel iets kwijt. Al was het maar een gedachte. Ook een dubbele afspraak komt geregeld voor in mijn planning. Als je al van een planning mag spreken. Het liefst prop ik 24 uur en tien minuten in 24 uur. Hierdoor ben ik steevast tien minuten aan de late kant. Iets vergeten doe ik ook geregeld. Dit weekend nog: stond ik op zondagochtend om acht (!) uur ergens in een weiland voor een triatlonwedstrijd… zonder hardloopschoenen. Nu wil ik mezelf niet afschilderen als hopeloze chaoot. Ik kan afspraken best nakomen. Heb respect voor de tijd van een ander. Kom nooit te laat op mijn werk. En sta er wel, in alle vroegte op een zondag bij die triatlon aan de start (met schoenen dankzij een aardige buurman. Ja, ik heb grote voeten). Maar structuur? Daar kun je me niet op betrappen.

Voor een topsporter is dit een lastige eigenschap. Gelukkig ben ik geen topsporter, maar mijn slechte eigenschap(pen) hadden me al lang ´three strikes´ gekost. Drie kruisjes achter je naam als topsporter betekent een schorsing van twee jaar. Een topsporter geeft namelijk iedere dag één uur aan waar hij of zij verblijft. De zogeheten whereabouts. 365 dagen per jaar. Stel: je vult in dat je iedere dag tussen 10 en 11 ´s avonds thuis bent en je wil een keer vroeg naar bed omdat de training zwaar viel dan kan je beter wakker blijven. Want mocht de dopingcontroleur voor de deur staan en je slaapt, dan hang je. Na drie keer: you´re out.

Voor het eerst staat een Nederlandse topsporter voor het Instituut Sportrechtspraak vanwege drie kruisjes. Gregory Sedoc is de ongelukkige. De hordeloper liep afgelopen weekend de limiet voor het WK bij een atletiekwedstrijd in Hoorn. Aanstaande zondag start hij in Hengelo, tijdens de legendarische FBK Games. Als hij éénhonderste sneller loopt dan in Hoorn, is zijn nominatie voor de Olympische Spelen ook binnen. Sedoc mag in Hengelo nog aan de start verschijnen omdat zijn zaak pas 9 juni voorkomt. Daar wordt bekeken of hij zijn WK ticket en misschien zelfs de Spelen nominatie, mag verzilveren.

Het systeem van de whereabouts is in het leven geroepen om valsspelers te ontmaskeren. Maar waarom moet dit via zo´n ouderwets systeem? Er is onlangs een applicatie voor smartphones ontwikkeld waarbij de sporter automatisch doorstuurt waar hij of zij is. Het zou een mooie aanvulling zijn voor vergeetachtige atleten zoals Sedoc. Één kruisje kreeg de hordeloper omdat hij op het laatste moment toch aan de start van een wedstrijd in Stuttgart mocht verschijnen. Hij nam deel aan de wedstrijd, maar de dopingcontroleur stond op het oude adres. Weer een kruisje.

Zoals gezegd gaat het zondag loos in Hengelo tijdens de FBK games. Hengelo schaart zich met dit atletiekevenement in het rijtje van Moskou, Rio de Janeiro, Madrid, Osaka, Berlijn. Ik hoop dat Sedoc ondanks zijn dreigende schorsing in Twente de limiet voor de Spelen loopt. Noem het naïef, maar als mede chaoot kan ik me voorstellen dat hij met gemak drie kruisjes heeft verzameld. Dopingzondaars moeten geschorst worden, maar chaoten? Er moet snel een nieuw systeem komen.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief