Maandag 11 november 2024
Twentesport

Heisa in de Hengelose Veldwijk

Geplaatst op 31 mei 2013 door   ·   4 Reacties

Heb jij je handtekening gezet onder de petitie tot behoud van het FBK-stadion tbv atletiek? Denk jij ook dat die FBK-games de langste tijd gehad hebben?  Denk jij dat de gemeente Hengelo eraf wil? Wat zou Joop (Munsterman) nou eigenlijk precies willen met FC Twente daar in de Veldwijk? Vragen die ik zo links en rechts kreeg in de afgelopen week toen  het stadion en de games weer volop in het nieuws waren.

HANDTEKENING? Ja, ook mijn handtekening staat onder de petitie die oproept tot het behoud van het FBK-stadion tbv atletiek. Mij ging het daarbij om het behoud van de FBK-games. Nergens in Nederland heb je een dergelijk evenement. Het is een uur live op tv, wereldtoppers uit de atletiek doen Hengelo aan en hun resultaten gaan de hele wereld over alsmede de naam Hengelo. Dat evenement gooi je natuurlijk niet te grabbel. De FBK-games vormen een perfecte promotie voor de atletieksport, voor de deelnemers, voor de sponsors, voor Hengelo, voor  Twente, voor Overijssel, voor Nederland. Is dat overdreven? Nee dat is niet overdreven. Als ik wat te zeggen zou hebben in gemeente en/of provinciebestuur  cq ministerie van vws, dan wilde ik die games met haar status voor Hengelo behouden. Sterker nog, dan zou ik meehelpen om het budget te verhogen om de wedstrijd nog meer kwaliteit te kunnen geven.

HEBBEN DE FBK-GAMES DE LANGSTE TIJD GEHAD? Dat zou best eens kunnen. Veel evenementen hebben ooit een begin, maar meestal ook weer een eind. De gemeente moet elk jaar vele euro’s bijpassen en wil dat liever niet meer. Bezuinigen. Rotwoord. De meeste  gemeentebesturen apen elkaar na en kijken dan al snel naar sport en kunst. Hup, doorstrepen. Makkie. De FBK-games liggen de sportwethouder van Hengelo Eric Lievers zwaar op de maag. Je ziet het aan zijn gezicht. Dat staat altijd op serieus. Zelfs op zaterdagmorgen als ik hem op de Hengelose markt tegenkom, lijkt hij de sores van de bezuinigingen nog altijd mee te torsen. En als de FBK-games volgens de gemeenteraad moeten blijven, dan gaat dat volgens hem ten koste van de breedte- en lagere prestatiesport in Hengelo. Slechte conclusie. Gebrek aan creatief begroten. Te gemakkelijk om het plaatselijke sportleven als tegenhanger aan te wijzen.

De FBK-games hebben het zwaar. Het stadion zat tot nu toe zelden vol. Handenvol kaartjes worden weggegeven om het nog wat te laten lijken. Dat is de schuld van bestuur en directie (zwarte pieten is deze week in). Die zijn te veel gefocust op de paar uur topatletiek per jaar. Ik geef een voorbeeld.  Samen met de vijftien Twentse clubs + nog een paar uit de verdere regio (Eibergen bijv) had er allang een regionaal trainingscentrum voor jonge atleten in het stadion gerealiseerd moeten worden. Net als de voetbalschool van FC Twente en bijvoorbeeld de jonge turnsters  in Almelo zou je de beste talenten van die clubs bijna dagelijks moeten laten trainen in Hengelo. Een prettig gevolge zou zijn dat dan over een paar jaar een aantal atleten uit de regio met recht kan deelnemen aan de games. En dan wortelt het evenement in de regio. Stel dat atleten uit Enschede, Losser, Almelo of Nijverdal het opnemen tegen de wereldtop. Nieuwe Van Langens, Ten Kates of Dosten. Moet je eens kijken hoeveel extra toeschouwers dat trekt en hoe dat van invloed is op de motivatie van de regio om het evenement te laten voortbestaan.

WAT WIL JOOP MUNSTERMAN? Joop Munsterman was boos op de FBK-games die hem op kwalijke wijze – vooral op de sociale media met de voorzitter/directeur van de games in de hoofdrol – als zondebok aanwezen. Hij zou de FBK-games willen verjagen ten faveure van FC Twentes plannen om met de beloften en vrouwen in Hengelo te gaan voetballen.  De bal lag, zo legde Joop uit, niet bij FC Twente, maar bij de gemeente. En dat is ook zo.

Joop is een visionair. Hij kijkt verder dan de meeste mensen en maakte met zijn mensen een plan voor de hele sportomgeving van het FBK-stadion. Voetbal, tennis, rugby, sporthal, denksporten en atletiek en misschien nog wel meer. Mooie paviljoens erbij. Parkeerplaatsen. Alles functioneel en fraai aangekleed. Dat zou prachtig worden.  Ga daar van uit. En als er eventueel geen FBK-games meer zijn, kan er weer – net als vroeger – ook in het stadion zelf gevoetbald.  Kijk daar eens naar, zei de gemeente. Er kwam snel een plan op tafel. En toen was Joop volgens FBK dus de zondebok met alle gevolgen van dien. FC Twente heeft door de twee zesde plaatsen, onaantrekkelijk voetbal en miskopen al veel imagoschade geleden en dan dit ook nog. Dus was Joop boos en gooide de deur in het slot.

IS DAT ECHT ZO? Ik denk niet dat die deur hermetisch dicht zit. Joop en co gaan even in de wachtkamer zitten. De gemeenteraad van Hengelo is aan zet. Die zal beslissen over de toekomst van stadion en games. En blijft het zoals het is, dan bouwt FC Twente een stadionnetje ernaast voor de beloften en de vrouwen met een capaciteit van zo’n 6000 toeschouwers. Hij ziet immers veel toekomst in een stadion voor het hoogste vrouwenteam dat hij naar de Europese top wil leiden en voor het beloftenteam dat in de Jupiler League gaat spelen.

TWEE STADIONS VLAK BIJ ELKAAR? Ja, dat lijkt bizar, maar dat is het plan. De unieke FBK-games kunnen dan doorgaan en FC Twente kan het publiek bij de wedstrijden van genoemde elftallen meer comfort bieden.  Het kost wat, zeggen ze dan, maar dan heb je ook wat. Het schijnen haalbare plannen te zijn, dat suggereert men wel. De gewone sporter in Hengelo is dus de dupe, dat ook. Helaas.
Het zal overigens wel verstandig zijn om dat voetbalstadionnetje zodanig te bouwen dat het demontabel is, want over een jaar of tien ligt er kunstgras in de Grolsch Veste. Dan kunnen ze allemaal daar hun wedstrijden spelen.

Delen is sportief

Reacties (4)

  1. Wim Neeskens says:

    Gijs,dat is nu het grote probleem. Er gebeuren te weinig activiteiten om zo,n duur complex rendabel te maken. En als je dan zo,n prachtig evenement als de FBK-Games hebt komen er maar weinig,betalende toeschouwers uit Hengelo zelf.Ik denk dat er hooguit drie duizend kaarten zijn verkocht. Ik hoop dat ik het mis heb.De mensen die ik heb gesproken in Hengelo hadden een vrijkaart anders waren ze niet gegaan.Hengelo verdiend niet eens zo,n topevenement.

  2. fred says:

    inderdaad te weinig activiteiten om het stadion voor één evenement te laten bestaan. Nu nog een kans(je) dat fc twente erin wil anders verdwijnt dat misschien wel naar de U.T.

  3. Hans van den Berg says:

    Op de Universiteit Twente ligt een prachtig veld met een verouderde sintelbaan eromheen. Een prachtige plek om een stadionnetje neer te zetten.
    Alles beschikbaar: Sportklimaat, Kleedgelegenheid, parkeerplaatsen, NS stadion, Catering, Centraal gelegen tussen Hengelo en Enschede.

  4. Eddy says:

    Op zich een goed verhaal. Jammer dat zo weinig mensen weten welke activiteiten er naast de FBK games nog meer in het FBK stadion georganiseerd worden. In het FBK stadion wordt heel wat meer gesport dan in de Grolschveste!! Ook wordt er wel degelijk gezamenlijk getraind door Twentse talenten zie: http://www.fbkathleticsteam.nl/
    V.w.b. het kunstgras in de Grolschveste slaat Gijs de spijker op de kop. Als je door de week langs het stadion komt staat er regelmatig een hele batterij lampen boven het veld. Totaal in strijd met de huidige inzichten om te streven naar duurzaamheid. Jammer dat Joop Munsterman in een 1-2 tje met wethouder Lievers FC Twente op de kaart wilde zetten ten koste van de FBK games en de Hengelose Atletiek in plaats van te streven naar een WIN-WIN resultaat. Joop is nu ook nog eens een hele slechte verliezer gebleken met het dreigement naar Apeldoorn te verkassen.




Archief