Vrijdag 19 juli 2024
Twentesport

Het nieuwe seizoen wordt boeiend, dat is zeker

Geplaatst op 6 augustus 2011 door   ·   Geen reacties

Met verbazing lees ik de conclusies, meningen en andere prognoses in diverse kranten en tijdschriften over het nieuwe seizoen dat gisteren begon met de Rotterdamse derby. Een mini-enquete in De Telegraaf onder achttien clubmensen levert een riante score op voor Ajax waar het gaat om de voorspelling van de aanstaande landskampioen. Drie man wees FC Twente aan als de nieuwe kampioen (Theo Pp namens de FC zelf, Folkert Velten namens Heracles en Alex Pastoor namens NEC). PSV wordt zeker derde, zo denkt de goegemeente.
In NUsport beweert een collega dat Fred Rutten de eerste trainer zal zijn die zijn congé krijgt. Cocu wordt dan de opvolger, zo weet dezelfde man ook al te melden. ‘Nee,’ zegt weer een andere collega in hetzelfde blad, ‘Ron Jans is de eerste die moet opstappen.’
Er lopen in de voetballerij veel profeten rond die als ware betweters het hele seizoen al in kaart gebracht hebben. Het verloop van een voetbalcompetitie is gemakkelijk in te schatten, althans zo lijkt het als je bladen, tv-blabla-programma’s en zomaar de man in de straat of langs de lijn mag geloven. Opvallend is daarbij het gemak waarmee de euforie rond de huidige landskampioen Ajax wordt omgezet in tomeloos optimisme. De titel was eigenlijk niet meer dan een toevalstreffer en nu – ruim drie maanden verder – is de realiteit nog niet weergekeerd bij de fans van de Amsterdammers en beweert driekwart van Nederland dat Ajax deze titel prolongeert.

Ikzelf ben drie keer gebeld voor een voorspelling. Of ik de eerste drie wil aanduiden in de juiste volorde, of ik de posities van FC Twente en Heracles in de eindstand van het nieuwe seizoen wil aangeven en wie volgens mij de nummers 1 tot en met 18 zullen zijn. Ik doe er niet meer aan mee. Ach, voor de gein wil ik wel eens een voorzetje geven. Je moet per slot van rekening de gesprekjes over onze meest geliefde sport niet voortdurend willen frustreren. Maar ik doe aan ‘officiële’ voorspellingen niet mee, omdat het nog geen september is. Als je bijvoorbeeld de drie zojuist genoemde vragen wilt beantwoorden, moet je wel weten met welke spelers de clubs de competitie ingaan. Bryan Ruiz kan zo weg zijn. Morgen zou bijvoorbeeld Harry Redknapp, de hoofdcoach van Tottenham Hotspur, hem in hoogst eigen persoon in Breda komen bekijken. De Spurs, dat is natuurlijk wel een club die hem kan boeien. En wat ook niet onbelangrijk is, het is een club die hem en FC Twente kan betalen. Maar, als hij vertrekt, wie is dan de opvolger? Men zegt Verhoek. Of komt er geen opvolger? Is Fer per 1 september nog Feyenoorder? Of is hij dan Twentenaar? Dat weten we niet. Houdt Ajax deze selectie vast tot 1 september? Koopt PSV nog een echte spits? Is de verdediging van de Ruttense brigade echt zo zwak? Flikt GJ Verbeek weer bijzondere kunstjes met AZ? Hoe lang zal het blessuregolfje bij Heracles aanhouden? Tja, zeg het maar. En dan is er in de winter weer een zogenaamde transferwindow. Dan kunnen de geldbuidels opnieuw het competitieverloop beïnvloeden. Dus profeten in bladen en tijdschriften, op tv en radio: hou ermee op. Het slaat nergens op.

Echter, dat het een interessant seizoen wordt, is zeker. Het wordt andermaal een spannend avontuur. FC Twente doet mee om de titel en gaat weer verrassen in Europa. Daar staat de kwaliteit van de selectie borg voor met de ervaren Co Adriaanse als opperhoofd. Gisteren verzuchtte hij dat hij nog steeds niet met zijn favoriete elftal heeft kunnen voetballen. Maar verloren heeft hij tot nu toe nog niet. Trouwens, wat is dan dat favoriete elftal? Dat alleen al is interessant. Wie zijn in zijn hoofd de ideale vleugelverdedigers? Rosales en Tiendalli? Tiendalli en Buysse? Cornelisse en Buysse? Hij heeft overigens Rosales nog nooit van dichtbij gezien, terwijl het seizoen al begonnen is. Tja die voetbalwereld… En wie zijn in zijn kennersogen de middenvelders? Brama, Janssen en De Jong? Of Brama, Janssen en Chadli? Als je Adriaanse hoort filosoferen, is hij gecharmeerd van Chadli op 10 en Janko in de spits. Maar waar komt De Jong dan te staan, de enige Oranje-klant van de ploeg? Breekt Bajrami door onder Adriaanse? Of Berghuis? Ola John? Rendla? Gaat Janko inderdaad veel scoren, zoals Adriaanse meent vanwege zijn eigen ervaringen met de lange Oostenrijker? Of begint hij weer een een kwakkeljaar, net als vorig seizoen en schuift Luuk de Jong uiteindelijk door naar de punt van de aanval waar hij zich het meest op z’n gemak voelt? Dat allemaal is reuze interessant om te volgen.

Heracles is de andere streekgenoot.  Leuke club ook. Ik ga er altijd met plezier naar toe. Als je nou als voetbalorganisatie wilt leren hoe je moet roeien met de riemen die je hebt, neem dan les van Jan Smit, Nico Hoogma en Peter Bosz. (Hallo Feyenoord, Willem II, NAC, RKC, FC Emmen en andere noodlijdende clubs. Ga eens een paar dagen op stage in Almelo.) De laatste twee seizoenen waren top. GJ Verbeek en Bosz hebben met hun spelers geweldig gepresteerd ondanks de krappe beurs. Maar het is interessant om mee te maken of Heracles ook het komende seizoen zo’n hoge positie (ergens in de middenmoot) kan waaarmaken. Zeker nu een blessuregolfje de komende weken wat roet in het eten gooit. De club heeft sowieso nog steeds te weinig spelers.
Meer geld is er pas als in 2013 de feestelijke opening van het nieuwe stadion nadert. Tot dan moeten Smit cum suis pionieren onder het motto pappen en nathouden. Houden ze dat vol?

Dat allemaal is boeiend. De komende jaargang wordt amusant.  Ik kan niet wachten…

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief