Zaterdag 13 april 2024
Twentesport

Regel 18

Geplaatst op 22 februari 2011 door   ·   1 Reactie

Kevin Blom is een goeie scheidsrechter, net als Björn Kuipers, Bas Nijhuis, Eric Braamhaar en eigenlijk de meeste eredivisie arbiters wel. De een is soms wat beter dan de ander. Het is ook maar net hoe je tegen zo’n diender van de KNVB aankijkt. De Nederlandse topscheidsrechters krijgen over het algemeen mooie aanstellingen in het buitenland. Dus ook internationaal worden ze wel gepruimd.

Toch had Kevin Blom bij FC Twente-NEC een mindere dag, zeg maar een rotdag. Kan gebeuren, scheidsrechters zijn net als gewone mensen. Je hebt het en je hebt het ook wel eens niet. Blom had na zo’n tien minuten NEC-verdediger Nuytinck volgens de letter der voetbalwetten met ROOD weg moeten sturen. Nuytinck torpedeerde een doorgebroken Twente-aanvaller, die solo op doelman Cillessen dreigde af te gaan. Het was een wat onbehouwen actie en zoals gezegd in het begin van de wedstrijd. Kevin Blom zal zich rot geschrokken zijn en direct hebben gedacht: dit is ROOD maar…….als ik dat doe is de wedstrijd naar de kloooooten en dus doe ik het af met GEEL.

Blom handelde naar regel 18, fluiten in de geest van de wedstrijd, die nog maar net was begonnen en hij wilde het een wedstrijd laten worden. Daar had hij zich thuis op verheugd en naarmate de Grolsch Veste dichterbij kwam, werd hij helemaal blij. Hij mocht de landskampioen fluiten: FC Twente tegen NEC. Een paar weken eerder had hij – Kevin Blom – een rotwedstrijd gehad met en onterechte strafschop en nog onterechtere RODE kaart voor Arjan Swinkels van Willem II. Zulke fouten worden tegenwoordig breed uitgemeten voor de TV met meestal ook nog een scheidsrechter, die met een hoog rode kleur voor de camera’s zijn fout moet toegeven. Hij kan niet anders, want beeld liegt nooit. Daar komen dan op de maandag de kranten nog eens overheen plus een schrobbering van de scheidsrechtersbaasjes uit het Zeister bos. De straf is meestal een duel in de Jupiler league.

Helemaal FOUT!!!!!! Daar wordt een scheidsrechter niet beter van. Sterker nog: hij voelt zich gepiepeld, vernederd en wordt ook nog eens in de Jupiler League belachelijk gemaakt omdat alle Jupiller-spelers weten hoe het zit. Hebben we vanavond Blom? of Nijhuis? of Kuipers? O, dan zullen die wel gestraft zijn, anders fluiten ze niet op een donkere, gure vrijdagavond voor een man en een paardenkop (excuus aan de wel volle tribunes).

Fouten maken doet iedereen, ze open en bloot moeten toegeven voor draaiende camera’s…OK dan had je geen scheidsrechter moeten worden. Maar dan ook nog openlijk door je eigen chefjes worden vernederd, nee dat deugt niet.

Ik heb ook het gevoel, zeker na de acht gele kaarten die Kevin Blom bij FC Twente-NEC gaf  (overigens volgens de KNVB wetten allemaal juist) dat onze arbiters vanuit Zeist weer volgepropt worden met instructies. Als het niet zo is, dan hoor ik dat graag. Te vaak hoor ik van scheidsrechters zelf (anoniem omdat ze bang zijn voor repercussies) dat ze dit moeten en dat niet mogen, kortom in een keurslijf worden geduwd, waarin hun persoonlijkheid tot NUL wordt gereduceerd. En een scheidsrechter moet juist persoonlijkheid tonen. Soms iets doen wat buiten de regels valt maar wel in de GEEST van een wedstrijd is. Want ‘sjoemelen ‘doen we (ik fluit zelf elke week ook) allemaal. O ja hoor ik dan. Ja…want welke scheids geeft voor elke overtreding die goed is voor een directe vrije schop in het strafschopgebied een pingel? Zo staat het wel in de regels toch? Maar hoor ik dan: als ik dat doe dan heb ik wel twintig penalties in een wedstrijd. Inderdaad en dus doe je het niet en ‘sjoemel’ je met de spelregels. Geen verwijt hoor, ik doe het zelf ook.

Scheidsrechters zijn vaak de politieman op een voetbalveld. Ook de politiemensen worden volgepropt met regeltjes. Bonnen uitschrijven, waarvan ze zelf denken….nou ja ‘t zal wel. Nee hoor roepen de chefjes: bonnen uitdelen anders promoveer je niet. Gevolg: veel iritaties. Scheidsrechters hetzelfde: GEEL is GEEL en ROOD is ROOD. Vaak wel en soms niet. Daarom had ik begrip voor Kevin Blom (foto), die van FC Twente-NEC een lekkere pot wilde maken en Nuytinck na een paar minuten geen ROOD maar GEEL gaf. Niet volgens een van de 17 officiële regels, maar wel naar regel 18…in de geest van!

PS: welke instantie heeft bedacht om na een wedstrijd van FC Twente de achteruitgang af te sluiten, zodat honderden auto’s met draaiende en CO 2 uitstotende motoren het stadion nauwelijks konden verlaten. Zal ook wel een regelneuker zijn geweest. Ook hier…pas regel 18 toe en wees vooral praktisch.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Anton says:

    FC Twente ook al genaaid net als vandaag (27/2). Wie maakt hier eigenlijk het kampioenschap uit, de clubs of de scheidsrechters?
Archief