Woensdag 24 april 2024
Twentesport

Van strijd naar passie

Geplaatst op 3 november 2011 door   ·   Geen reacties

FC Twente – PSV, een zeer hoog kijkgehalte. Genieten. Snel spel, fouten en mooie acties. Dramatiek. Twee ploegen die wilden. Mentale beleving groot. Tot rode kaart. Weg is bij een aantal hun mentale weerbaarheid. Speler(s) en trainer.
Kantelt een wedstrijd door een rode kaart? Soms leidt een rode kaart tot meer strijd. Een man minder wordt een man meer. Was er niet meer aan de hand? Mijn twijfel over de juistheid van de conclusie dat PSV daar de wedstrijd verloor (moreel), werd de volgende dag door een aantal analyses bevestigd. FC Twente had wat omgezet door er andere mensen in te zetten. Daardoor en de wil om te winnen zorgde voor de gelijkmaker. Natuurlijk een man minder is een man minder. Een antwoord op een veranderende tactiek hebben en niet de energie in de emotie stoppen. Een te lang rouwmoment. Hoe weerbaar ben je bij tegenslag.

Bij een vierde klasser afgelopen zondag, veel strijd maar geen passie. Met passie spelen is strijd en beleving, je hebt vertrouwen in jezelf. Geloof in eigen kunnen. Vertrouwen, dat begint bij de trainer die jou het vertrouwen geeft, vertrouwen van je medespelers en vertrouwen in jezelf. Ongeacht het niveau. Dan coach je met een positieve lading. Soms krijg ik in het veld alleen maar een take five of wordt er gezegd  ‘na de wedstrijd tijd genoeg om te verwerken’. Vertrouwen moet je uiten. Er zijn niet zoveel spelers die beter gaan spelen als ze op hun donder krijgen.

Geïrriteerdheid haalt je uit de wedstrijd. Geïrriteerdheid op je zelf of op een mede speler een scheidrechter. Het kan ons overkomen. Juist dan is een relativerende opmerking of vertrouwen laten blijken, belangrijk. Wat en hoe je het zegt. Dat valt te leren. Het begint met het inzicht dat effectiviteit het belangrijkste is. Van daaruit een objectieve kijk op jezelf. Wordt de effectiviteit beter met mijn houding/gedrag? Zo nee, wat werkt dan wel? De tijd nemen om te denken en te willen veranderen. Meer doen in je denken dan alleen een fysieke of tactische training. In ons hoofd kunnen we vaak veel sneller schakelen dan we denken. Het is zinvol hier in een bespreking bij stil te staan. Op het veld, tijdens een training alle tijd om te oefenen. Voetbal, het is meer dan het schoppen tegen een bal. Sorry, behalve voor het Viagra team van Rood Zwart, zij halen de effectiviteit uit de derde helft.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief