Zaterdag 25 mei 2024
Twentesport

Vierde man

Geplaatst op 19 september 2011 door   ·   2 Reacties

Emotie hoort bij sport. Emotioneel was Peter Bosz toen arbiter Eric Braamhaar een goal van zijn Heracles afkeurde in de Utrechtse Galgenwaard, een goal die mogelijk de verdiende drie punten had opgeleverd. Maar Braamhaar had het volste recht die goal van Glynor Plet af te keuren, hoewel hij zelf de overtreding van Plet op Utrecht-verdediger Nilsson niet waarnam. Braamhaar werd erop geattendeerd door zijn vierde official Rutger Bekebrede.

Op de bank van Heracles en ook na afloop in de spelonken van het Utrechtse stadion werd onterecht beweerd dat de vierde man zich er niet mee moest/mocht bemoeien. Dat is helemaal fout! In de richtlijnen van de KNVB, die voor het seizoen werden verstrekt en toegelicht (ook aan Heracles) staat letterlijk en ik citeer: De vierde heeft naast zijn administratieve plichten (wisselen etc) de plicht, de plicht dus de scheidsrechter via de beschikbare iPhone/headset te wijzen op gewelddadige handelingen, die buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter en zijn assistenten langs de lijn plaats vinden. Onder deze handelingen worden dus ook overtredingen (hoe klein ook) als die van Plet gerekend. Terecht dat Braamhaar na afloop verklaarde dat deze beslissing een overwinning en een mooi moment voor de arbitrage was. En terecht!

De leiding van Heracles accepteerde lang na afloop mokkend deze uitleg. De emotionele uitbarsting van Peter Bosz (die zeer binnen de regels bleef) was begrijpelijk, want zijn ploeg speelde FC Utrecht in eigen huis volledig van het matje, maar dat werd niet beloond met drie punten. Terecht dat captain Antoine van der Linden na afloop voor de camera’s van Studio Sport en Eredivisie Live verklaarde dat zijn team zichzelf tekort had gedaan. Zo was het ook. Een boze en teleurgestelde voorzitter Jan Smit zei dat hij er deze week met name Everton over zou aanspreken. De Braziliaan kan zijn borst nat maken.
Overigens verdienen Peter Bosz en zijn staf een groot compliment over de wijze waarop hun Heracles voetbalt met een sterke as en op het middenveld Overtoom en Quansah. De Nederlandse voetbalschool op zijn best: Aanvallend, dwingend en met drie spitsen. Leuk om naar te kijken en de overwinningen komen vanzelf, ook als een arbitraal kwartet volgens de instructies een doelpunt afkeurt, hoe moeilijk dat ook te accepteren valt.

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. harry says:

    Dit is onzin. Omdat de overtreding als het al een overtreding was plaatsvond rond het strafschopgebied aan de andere kant. En de vierde man staat er ver van af nog veel verder dan de scheidsrechter die er ergens tussenin staat. Dus of hij zag de verdediger vallen maar kan hij onmogelijk waargenomen hebben waardoor hij viel of hij heeft gewoon op een scherm gekeken en dat mag niet. Dus of met scherm of hij stond er te ver vanaf veel verder in ieder geval dan de scheidsrechter. Alleen de grensrechter had het eventueel kunnen constateren.

  2. harry says:

    Om er nog aan toe te voegen dat ik zelfs na de beelden meerderemalen bekeken te hebben nog niet kan vaststellen hoe de speler viel. Als je maar gewoon dicht bij een tegenstander staat en je valt en je krijgt er al een vrije trap door is het bijna niet meer te doen. Zelf heb ik eerder de indruk dat de verdediger zelf weggleed of viel. Nogmaals de vierde man kan van die afstand onmogelijk hebben kunnen waarnemen wat hij meent te hebben waargenomen.
Archief