Maandag 26 februari 2024
Twentesport

Jules Bianchi, zeven jaar alweer

Geplaatst op 17 juli 2022 door   ·   Geen reacties

Er was vandaag, net als elk jaar, veel aandacht voor het verongelukken van de 24-jarige Franse  autocoureur in de Jules Bianchi, exact zeven jaar geleden. Het dompelde de familie Formule 1 in rouw, nog elk jaar. Hij was een groot talent, als junior, een  beoogd kampioen, een wereldrijder.

Bianchi kwam als één van de grootste talenten de autosport binnen. De Fransman kwam als een razende de autosport in en ging met de Franse Renault titel de stap naar het internationale podium op. Ook daar rees de ster van Bianchi snel, won de GP3 en maakte in de GP2 furore om als derde daar te eindigen.

 

Bianchi kwam in 2014 om het leven als gevolg van een aanrijding tijdens de race in Japan, waarbij meer auto’s betrokken waren. De kwam onder een kraan terecht, raakte ongelukkig bekneld, moest met spoed naar het ziekenhuis, waar vandaan  hij naar zijn vaderland werd vervoerd om daar na negen maanden coma te overlijden.

Een van degenen die zijn kist bij de uitvaart droegen was Charles Leclerc, de Franse coureur die nu internationale faam geniet in het Formule I-gebeuren en zich dit seizoen als een der weinigen met Max Verstappen kan meten. Zijn collega’s, met name van Ferrari, en vele fans, staan er elk jaar nog bij stil. Ook vandaag weer.

Het is opmerkelijk dat er nog altijd aandacht is voor het noodlottige ongeval, omdat het kennelijk nog altijd induk maakt. De coureurs van de Formule 1 hebben  meteen,  een jaar na de dood van hun overleden collega, de traditie van de herdenking geïntroduceerd.

Dat was, een jaar later,  op het startvlak van het Russische circuit in Sotsji en namen een minuut stilte in acht, in aanwezigheid van de toemalige Formule 1-baas Bernie Ecclestone  die zelf ook wel eens achter  het stuur van een raceauto kroop.

Met zijn opkomst kwam ook de interesse uit de Formule 1 voor Bianchi. Ferrari was als meest slagvaardig en haalde hem binnen in het junior programma. Daarmee werd Bianchi de eerste coureur binnen dat programma. Hij werd in 2011 de vaste test- en reservecoureur van Ferrari, om een seizoen later enkele vrije trainingen voor Force India af te werken.

Marussia werd de bestemming voor het seizoen 2013. Bij het achterhoedeteam was weinig te halen, maar toch liet de Franse coureur mooie dingen zien. Teamgenoot Max Chilton was kansloos en ook kwam Bianchi menige momenten dichtbij de punten. Dat lukte pas een jaar later echt. Nota bene op Monaco ging Bianchi als negende over de streep en pakte zo de eerste en enige punten voor Marussia.

Het ongeluk van Bianchi is een van de meest opmerkelijke in de Formule 1 geschiedenis geweest. Het regende pijpenstelen op het circuit van Suzuka in Japan, met beperkt zicht. Adrian Sutil was van de baan geschoten en een takelwagen haalde de Sauber van de baan. Bianchi verloor op dezelfde plek de macht over het stuur en schoof onder de takel.

Scipio

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief