Vrijdag 1 maart 2024
Twentesport

Kees Rijvers

Geplaatst op 20 oktober 2019 door   ·   1 Reactie

Het was een mooi eerbewijs aan voormalig trainer Kees Rijvers dat bestuur, (oud-)spelers en legioen brachten voor en na de wedstrijd tegen Willem II. Rijvers werd, 93 lentes jong, benoemd tot erelid van FC Twente. Rijvers was de trainer die de fusieclub indertijd sportief moest kneden. FC Twente dateert van 1965 en ontstond op de fundamenten van Sportclub Enschede en Enschedese Boys, haat en nijd; het was een titanenklus daar een oersterk fundament onder te leggen.

De jonge veertiger Rijvers moest vanaf 1966 van FC Twente een team maken, samen met Henk Olijve, de eerste voorzitter. Daar nam Rijvers zo’n zeven jaar de tijd voor en toen hij klaar was, ging hij weg. Hij was niet alleen trainer, want ook prater, kneder, strateeg en soldaat tegelijk. Rijvers wás FC Twente. Hij bracht twee culturen bijeen en om dat te doen lukken moest hij behalve voetbaltechnisch ook psychologisch onderlegd zijn, en dat was hij, vader en vriend tegelijk.

‘Zijn komst was een schot in de roos’, schrijft FC Twente op de site van de club. ‘Anonieme voetballers werden getransformeerd tot echte profs en de topsportcultuur deed haar intrede in Het Diekman Stadion. Talentvolle jongens uit de regio kwamen tot wasdom en samen met jongens uit de Randstad vormde FC Twente een hecht collectief.’ Daar is geen woord aan gelogen.

Kees Rijvers is de sportieve grondlegger van FC Twente, want de jaren dat hij trainer was maakten de club tot wat’ie nu is: een begrip in de regio Twente en daar buiten, tot diep in Duitsland. Hij wist nationaal en internationaal van wanten, droeg als voetballer 33 keer het oranje tricot van de Nederlandsche Leeuw. Hij kon als oefenmeester van in aanleg goede voetballers in de praktijk geschoolde topspelers maken. Onder zijn leiding debuteerden jongelingen als Jan Jeuring en Theo Pahlplatz en hij scoutte Epi Drost, Kick van der Vall, Dick van Dijk en Piet Schrijvers. Mooi is ook dat hij zijn eigen opvolging bij FC Twente perfect regelde, want zijn assistent Spitz Kohn was klaar voor de klus toen Rijvers naar PSV vertrok om naderhand, begin jaren tachtig, bondscoach te worden en in die functie Oranje verjongde door talenten in te passen, onder wie Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Gerald Vanenburg, Jan Wouters, Marco van Basten en de huidige bondscoach Ronald Koeman.

Medio de jaren tachtig kwam keerde Rijvers nog een paar jaar terug bij FC Twente als technisch directeur om hoofdtrainer Theo Vonk enigszins aan te sturen. En vandaag was hij er dus ook weer, ten derde male, om de Heilige Drie-eenheid in Enschede te volmaken, want van trainer tot technisch directeur tot erelid, en dat op de avond dat Willem II van FC Twente won. Willem II is de club waar Rijvers 55 jaar geleden als assistent-trainer begon, onder Jaap van der Leck. Het moest zo zijn.

Scipio

FOTO: fctwente.nl (@Carolien Abbink)

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Geurt says:

    Leuke nostalgie, maar de sportieve verschrikking van het heden wordt er alleen maar door uitvergroot.
    Wat een drama weer. Er zit helemaal niks in. Nu al kapot en we zijn nog lang niet halverwege. De hel is terug.
Archief