Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

Onno Giro Twente

Geplaatst op 1 september 2019 door   ·   Geen reacties

Het idee bestaat al langer, maar nu lijkt het binnen bereik te komen: de start van de Münsterland Giro in Enschede. Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen kan het over een jaar, in oktober 2020, zover zijn. Hij heeft zijn nieuwbakken collega Hennie Kuiper, sinds deze week fietsburgemeester van Enschede, naast zich om hem met raad en daad te steunen.

Bij de oosterburen is de Münsterland Giro is een cyclisch spektakel dat elk jaar in oktober plaatsvindt. Net als veel profrondes in Nederland biedt de koers in Duitsland talrijke voorgerechten alvorens de dis wordt bereid voor de hoofdschotel. En dus is er een dikke banden-race, een scholierenronde en soms een prominentenkoers alvorens de profs hun rondjes op het stratencircuit draaien. Dat gebeurt ook in Nederland, van Boxmeer toto Chaam en van Steenwijk tot (afgelopen week) Almelo.

Sinds zijn komst van Hoorn naar Enschede steekt Onno van Veldhuizen zijn voelsprieten uit naar de oosterburen. Of het nou om afval uit Münsterland gaat dat in Twente kan worden verbrand of om het streven naar één euregionale arbeidsmarkt met veel samenwerkingsvormen, Onno geht auf Deutsch. Hij schijnt in Münster populairder te zijn dan in Enschede en in Grafschaft Bentheim geliefder dan in de Regio Twente. En de sympathieke fietsburgemeester Hennie Kuiper is met zijn nooit-opgeven-mentaliteit ten minste een halve Duitser, en ook met zijn ontroerende Nedersaksische taalvariant met mich en dich en met du en stoe, maar dat heb je al gauw als je in Denekamp bent geboren.

Het neemt niet weg dat de start van de Münsterland Giro volgend jaar in Enschede zeker op stad en regio zou afstralen. Het moet trouwens nog grootser kunnen, zoals de start van de Giro d’Italia in Twente… Dat kan dus ook in Goor zijn, of in Markelo of in Enter, drie wielergekke dorpen. Volgend jaar start de Giro in Boedapest, het jaar erna op Sicilië en vanaf 2022 zijn er mogelijkheden. Waar een wil is, is een weg, om op te fietsen. Het zou een mooie reclame zijn voor Twente. En voor de herverkiezing van Onno en Hennie is het ook niet gek…

Scipio

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief